Administrative and legal characteristics of court decisions - Бліхар, Марія; Blikhar, Mariia (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Доведена актуальність дослідження адміністративно-правової характеристики судових рішень з огляду на сучасне значення розв’язку цієї наукової проблеми, що обумовлюється вираженням правової реальності в межах здійснення правосуддя. Це дасть можливість не лише обґрунтувати розуміння феномену правосуддя як способу реалізації судової влади з точки зору адміністративного права, а й визначити ті напрями, які потребують удосконалення. У цьому контексті, одним із таких напрямів є судові рішення, адже сучасне трактування права, як системи, що регулює відносини в підсистемах «людина – людина», «людина ‒ суспільство» та «людина – держава», акумулює в собі антропологічний і гуманістичний виміри. Відтак, суд, як інститут, що спрямований на вирішення суперечок, що виникають у цих підсистемах, покликаний виносити передовсім законодавчо обґрунтовані рішення. Під час аналізу задекларованих питань, з’ясовано, що на основі осмислення адміністративно-правових засад судових рішень актуалізується можливість дослідження ще досі невирішених правових проблем судочинства, в тому числі й законності таких рішень як концепту правової реальності, підвищення рівня правосвідомості, формування правослухняної поведінки. Щобільше, це дає змогу стверджувати, що чим вищий рівень правопорядку в державі, тим нижчим є рівень правопорушень. Тому в статті акцентовано на важливості визнання того, що кожен з учасників судового процесу – позивач і відповідач, мають право подати дані, на підставі яких суд може зробити висновки про наявність чи відсутність у діях (бездіяльності) сторін ознак правопорушення та змусити учасників судового процесу до вчинення певних дій. За таких умов підтверджується теза, що кількість правопорушень нижча у тих країнах, де рівень правопорядку стабільно високий, а, відтак, і кількість звернень до суду для відновлення порушених прав і свобод значно нижчий, ніж у тих країнах, де рівень правопорядку нижчий. Отже стаття дає можливість констатувати, що в таких державах значний відсоток населення усвідомлено будує свою поведінку відповідно до вимог закону, а відносини у підсистемі «людина – держава» ґрунтуються на принципах законності, взаємної поваги, визнанні людини найбільшою цінністю держави тощо. Також обґрунтований й правопорядок, що безпосередньо впливає на подання доказів в адміністративному судочинстві, оскільки: щоразу збільшує кількість людей, які усвідомлено керуються у своїй поведінці вимогами закону, а, відповідно, ці люди не допускають у своїй професійній діяльності порушень закону або порушень щодо себе з боку публічної адміністрації; постійний розвиток законодавства, реформування вітчизняної правової системи сприяє виникненню необхідності у людини до поглиблення її правових знань.

The article proves the relevance of the study of the administrative and legal characteristics of court decisions in view of modern significance of the solution to this scientific problem, which is determined by the expression of legal reality within the scope of the administration of justice. This will provide an opportunity not only to substantiate the understanding of the phenomenon of justice as a way of exercising judicial power from the point of view of administrative law, but also to identify areas that need improvement. In this context, one of these areas is judicial decisions, because the modern interpretation of law as a system that regulates relations in the subsystems "man – man", "man – society" and "man – state" accumulates anthropological and humanistic dimensions. Therefore, the court, as an institution aimed at resolving disputes arising in these subsystems, is called upon to issue primarily legally based decisions. During the analysis of the declared issues, it was found that on the basis of the understanding of the administrative and legal principles of court decisions, the possibility of researching still unresolved legal problems of the judiciary, including the legality of such decisions as the concept of legal reality, raising the level of legal awareness, and forming law-abiding behavior, is actualized. Moreover, it makes it possible to assert that the higher the level of law and order in the state, the lower the level of crimes. Therefore, the article emphasizes the importance of recognizing that each of the participants in the legal process – the plaintiff and the defendant, has the right to submit data on the basis of which the court can draw conclusions about the presence or absence of signs of an offense in the actions (inaction) of the parties and force the participants in the legal process to perform certain actions. Under such conditions, the thesis is confirmed that the number of offenses is lower in those countries where the level of law and order is consistently high, and, therefore, the number of appeals to court to restore violated rights and freedoms is much lower than in those countries where the level of law and order is lower. Thus, the article makes it possible to state that in such states a significant percentage of the population consciously builds their behavior in accordance with the requirements of the law, and relations in the subsystem "man - state" are based on the principles of legality, mutual respect, recognition of a man as the greatest value of the state, etc. The legal order, which directly affects the presentation of evidence in administrative proceedings, is also well-founded, since the number of people who are consciously guided in their behavior by the requirements of the law increases every time, and, accordingly, these people do not allow violations of the law or violations against themselves in their professional activities from the side of public administration; constant development of legislation, reforming of the domestic legal system contributes to the emergence of the need for a man to deepen his legal knowledge.
Адміністративно-правова характеристика судових рішень
Keywords: адміністративне судочинство; громадянське суспільство; правова держава; правопорядок; доказ; судове рішення; судовий процес; адміністративне право; administrative proceedings; civil society; rule of law; law and order; evidence; court decision; court process; administrative law; 342(477)(082)