Професійна адаптація та працевлаштування ветеранів війни в сучасній Україні - Нестеренко, Леся Миколаївна; Nesterenko, Lesia Mykolaivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню професійної адаптації та працевлаштування ветеранів війни в умовах сучасної України. У контексті збройної агресії та повернення значної кількості військовослужбовців до мирного життя ця тема набуває особливої актуальності. У роботі розкрито сутність професійної адаптації як важливого етапу соціальної реінтеграції ветеранів, охарактеризовано її особливості, проблеми та виклики. Окрему увагу приділено нормативно-правовому забезпеченню процесу працевлаштування ветеранів, аналізу державних програм та ініціатив, а також інституційних механізмів, що впливають на їхню ефективність. Розглянуто сучасний стан українського ринку праці щодо можливостей для ветеранів, виокремлено бар’єри на шляху до працевлаштування, зокрема соціальні стереотипи, психологічні труднощі та невідповідність кваліфікацій. Робота також містить порівняльний аналіз міжнародного досвіду працевлаштування ветеранів, зокрема у США, Ізраїлі та Литві, з метою виявлення ефективних практик, що можуть бути адаптовані в українських реаліях. Узагальнено рекомендації щодо удосконалення національної політики підтримки ветеранів у сфері зайнятості, включаючи розвиток системи професійного перенавчання, підтримку ветеранського підприємництва.

This thesis explores the professional adaptation and employment of war veterans in the context of modern Ukraine. Given the ongoing armed conflict and the return of a significant number of service members to civilian life, the issue is of great relevance. The research highlights the essence of professional adaptation as a key stage of veterans' social reintegration, outlining its specific challenges and features. Special focus is placed on the legal and institutional frameworks that govern the employment of veterans in Ukraine. The study analyzes current state programs and initiatives aimed at supporting veteran employment, while also identifying systemic obstacles such as social stigmas, psychological difficulties, and mismatches between military and civilian qualifications. The thesis includes a comparative overview of international experiences in the employment of veterans, particularly in the United States, Israel, and Lithuania. These examples offer valuable insights into best practices that could be adapted to the Ukrainian context. Based on the findings, a set of recommendations is provided to enhance national policy in this field, including the expansion of retraining programs, support for veteran entrepreneurship.
Professional adaptation and employment of war veterans in modern Ukraine
Keywords: 6.232.00.00; ветерани війни; професійна адаптація; працевлаштування; реінтеграція; державна політика; соціальний захист; ринок праці; ветеранські програми; Україна; war veterans; professional adaptation; employment; reintegration; state policy; social protection; labor market; veteran programs; Ukraine