Правові проблеми інституційного розвитку громадянського суспільства в економічній сфері - Іщук, Сергій; Ishchuk, Serhiy; Ищук, Сергей (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
Проаналізовано правові засади державної фінансової підтримки інститутів громадянського суспільства в Україні. Пряма фінансова підтримка інститутів грома- дянського суспільства полягає у наданні цільового державного фінансування за результатами відкритих конкурсів на підтримку проектів чи інфраструктури некомерційних організацій. Непряма фінансова підтримка інститутів громадянського суспільства реалізується через встановлення пільг для таких суб’єктів з метою економії їхніх фінансових ресурсів та подальшого їх використання на статутні цілі та визначення інших податкових стимулів для функціонування інститутів громадянського суспільства.

The legal principles of the state financial support of civil society institutions in Ukraine are analyzed. The direct financial support of civil society institutions is to provide targeted state funding based on the results of open competitions in support of projects or infrastructure of non-profit organizations. Indirect financial support for civil society institutions is realized through the establishment of privileges for such entities in order to save their financial resources and their further use for statutory purposes and identify other tax incentives for the functioning of civil society institutions.

Проанализированы правовые основы государственной финансовой поддержки инсти- тутов гражданского общества в Украине. Прямая финансовая поддержка институтов гражданского общества заключается в предоставлении целевого государственного финанси- рования по результатам открытых конкурсов на поддержку проектов или инфраструктуры некоммерческих организаций. Косвенная финансовая поддержка институтов гражданского общества реализуется путем установления льгот для таких субъектов с целью экономии ими финансовых ресурсов и дальнейшего их использования на уставные цели и определение других налоговых стимулов для функционирования институтов гражданского общества.
Legal problems of institutional development of civil society in economic sector
Правовые проблемы институционального развития гражданского общества в экономической сфере
Keywords: фінансова підтримка інститутів громадянського суспільства; неприбутковий статус інститутів громадянського суспільства; правові механізми стимулювання благодійництва; financial support of civil society institutions; non-profit status of civil society institutions; legal mechanisms for stimulating philanthropy; финансовая поддержка институтов гражданского общества; некоммерческий статус институтов гражданского общества; правовые механизмы стимулирования благотворительности; 342.12