Формування системи пенсійного забезпечення в Україні - Крижановська, Марія Миколаївна; Kryzhanovska, Mariia Mykolaivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Формування ефективної пенсійної системи потребує удосконалення законодавчої бази та зміни філософії державної політики щодо соціального забезпечення. Об’єктом дослідження є система пенсійного забезпечення в Україні на сучасному етапі. Предметом дослідження виступають механізми функціонування, управління та реформування пенсійної системи в Україні. Метою дослідження є дослідження формування системи пенсійного забезпечення в Україні на теоретичному та емпіричному рівнях. Гіпотеза дослідження: сучасна пенсійна система України не в повній мірі відповідає викликам сьогодення та потребує комплексного реформування з урахуванням європейського досвіду, демографічних трендів, економічних можливостей країни та рівня життя населення. Результати дослідження: у результаті проведеного дослідження з’ясовано, що сучасна система пенсійного забезпечення в Україні перебуває в стані трансформації та вимагає глибоких структурних змін. Аналіз теоретичних основ показав важливість впровадження трирівневої моделі пенсійного забезпечення.

Creating an effective pension system requires improving the legislative framework and shifting the philosophy of state social policy. The object of the study is Ukraine’s pension system at the current stage. The subject is the mechanisms of functioning, management, and reform of the pension system in Ukraine. The purpose of the study is to develop Ukraine's pension system both theoretically and empirically. The hypothesis of the study is that the current pension system in Ukraine does not fully address today’s challenges and requires comprehensive reform based on European experience, demographic trends, economic capacity, and citizens’ living standards. Research findings show that Ukraine’s pension system is undergoing transformation and requires deep structural changes. Theoretical analysis underlined the need to implement a three-pillar pension model.
Formation of the pension system in Ukraine
Keywords: 6.232.00.00; пенсійне забезпечення; солідарна система; Пенсійний фонд; доходи; бюджет; pension provision; transformation; solidarity system; Pension Fund; expenditures; revenues; budget