Про міграцію екстремумів швидкостей дилатації земної кори на території Європи - Третяк, К. Р.; Вовк, А. І. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Результати спостережень на 147 перманентних ГНСС-станціях розташованих на території Європи були використані для розрахунку параметрів деформації земної кори. Побудовано щорічні карти-схеми розподілу швидкостей дилатації на території Європи, загальну карту-схему міграції у часі екстремальних значень швидкостей дилатації на території Європи та карти-схеми епіцентрів землетрусів на території Європи, за період 2000 – 2010 років. Проведено аналіз взаємозв’язку прояву сейсмічної активності Європи зі зміною у часі швидкостей дилатації земної кори. Результаты наблюдений на 147 перманентных ГНСС-станциях расположенных на территории Европы были использованы для расчета параметров деформации земной коры. Построены ежегодные карты-схемы распределения скоростей дилатации на территории Европы, общая карта-схема миграции во времени экстремальных значений скоростей дилатации на территории Европы и карты-схемы эпицентров землетрясений на территории Европы, за период 2000-2010 лет. Проведен анализ взаимосвязи проявления сейсмической активности Европы с изменением во времени скоростей дилатации земной коры. The results of observations at 147 permanent GNSS-stations located in Europe have been used to calculate the parameters of crust deformation. Schemes of the dilatations distribution in Europe from 2000 to 2010 have been created. General scheme of dilatation migration in Europe during the research period and the scheme of appeared earthquake epicenters in Europe from 2000 to 2010 have been made too. An analysis of the relationship of the manifestation of seismic activity in Europe with parameters of deformation of the crust have also made.
О миграции экстремумов скоростей дилатации земной коры на территории Европы
About migration of the extreme values of velocities of the crust dilatation in Europe
Keywords: Глобальні Навігаційні Супутникові Системи (ГНСС); деформація; параметри деформації; дилатація; землетруси; сейсмічна активність; Глобальные Навигационные Спутниковые Системы (ГНСС); деформация; параметры деформации; дилатация; землетрясения; сейсмическая активность; Global Navigation Satellite System (GNSS); deformation; deformation parameters; dilatation; earthquakes; seismic activity