Вимушена міграція у сфері міжнародного права - Теслюк, Ярина; Tesliuk, Yaryna (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У статті розглянута вимушена міграція у сфері міжнародного права. Об’єктом дослідження є суспільні відносини, що складаються у процесі правового забезпечення вимушеної міграції, правового регулювання статусу біженців та осіб, які шукають притулку. Предметом дослідження виступають норми міжнародних договорів і конвенцій Організації Об’єднаних Націй, норми первинного та вторинного права Європейського Союзу, що регламентують статус вимушених мігрантів, внутрішньо переміщених осіб, переміщених осіб, біженців та осіб, які шукають притулок. У дослідженні застосовано методи: історичний, загальні методи порівняння, аналізу та синтезу, системного та структурного підходів, порівняльно-правовий, деякі спеціальні та приватні, а також формально-юридичний методи. Зазначено, що аналіз правових і політичних актів Організації Об’єднаних Націй дає змогу стверджувати про формування як самостійного напряму діяльності міжнародних організацій – сферу вимушеної міграції і загальну міжнародну систему притулку та захисту. Правове регулювання вимушеної міграції є комплексною сукупністю норм, принципів та інститутів, які прямо чи опосередковано зачіпають функціонування загальної системи притулку та її елементів. Масив міжнародно-правових норм у сфері вимушеної міграції може бути охарактеризований як окрема самостійна підгалузь міграційного права, що регулює неоднорідні суспільні відносини, які виникають та розвиваються у зв’язку з недобровільним характером міграційного переміщення іноземних громадян чи апатридів, у тому числі: у сфері змісту правового статусу міграції, визначення відповідальних за розгляд клопотань про надання міжнародного або додаткового захисту, прийому та розміщення мігрантів, що перетинають кордони, контролю та охорони в галузі зовнішніх кордонів у контексті вимушеної міграції.

The article deals with forced migration in the field of international law. The object of the study is social relations that are formed in the process of legal support of forced migration, legal regulation of the status of refugees and asylum seekers. The subject of the study are the norms of international treaties and conventions of the United Nations, norms of primary and secondary law of the European Union, which regulate the status of forced migrants, internally displaced persons, displaced persons, refugees and asylum seekers. The methods used in the research are: historical, general methods of comparison, analysis and synthesis, systemic and structural approaches, comparative legal, some special and private, as well as formal legal methods. It is noted that the analysis of legal and political acts of the United Nations allows us to assert the formation of an independent direction of international organizations – the field of forced migration and the general international system of asylum and protection. The legal regulation of forced migration is a complex set of norms, principles and institutions that directly or indirectly affect the functioning of the general asylum system and its elements. The array of international legal norms in the field of forced migration can be characterized as a separate independent sub-branch of migration law that regulates heterogeneous social relations that arise and develop in connection with the involuntary nature of migration of foreign citizens or stateless persons, including: in the field of content legal status of migration, determination of those responsible for consideration of requests for international or supplementary protection, reception and accommodation of migrants crossing borders, control and protection in the field of external borders in the context of forced migration.
Forced Migration in the Sphere of International Law
Keywords: права та свободи людини; мігрант; біженець; екологічний мігрант; захист; правовий статус; human rights and freedoms; migrant; refugee; ecological migrant; protection; legal status; 342.556; 314.7(477)