Міжнародний досвід соціальної підтримки багатодітних сімей - Таякіна, Альбіна Іванівна; Taiakina, Albina Ivanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Актуальність дослідження обумовлена демографічною кризою, соціальною вразливістю багатодітних сімей та потребою у вдосконаленні державної політики підтримки родин із трьома і більше дітьми в умовах війни та економічної нестабільності. Об’єкт дослідження: соціальна політика держав у сфері забезпечення багатодітних сімей. Предмет дослідження: механізми, інструменти та практики реалізації систем соціальної підтримки багатодітних родин у різних країнах, а також їхній вплив на рівень життя таких сімей. Мета дослідження: проаналізувати міжнародний досвід функціонування систем соціального забезпечення багатодітних сімей та розробити практичні рекомендації щодо вдосконалення української моделі. Результати дослідження: у роботі здійснено порівняльний аналіз підходів до підтримки багатодітних сімей у країнах ЄС, скандинавських державах та Україні. Виявлено, що ефективна соціальна підтримка повинна поєднувати матеріальну допомогу, доступ до медичних, освітніх і культурних послуг, а також механізми соціальної інтеграції. Розроблено пропозиції щодо посилення адресності виплат, спрощення процедур оформлення допомоги, впровадження сімейного патронажу, та узгодження національного законодавства з європейськими стандартами.

The relevance of the study is driven by the demographic crisis, social vulnerability of large families, and the need to improve state policies aimed at supporting households with three or more children, especially under the conditions of war and economic instability. Object of the study: social policy of various countries regarding the support of large families. Subject of the study: mechanisms, tools, and practices of implementing social support systems for large families in different countries, and their impact on the quality of life. Purpose of the study: to analyze international experiences in supporting large families and to develop practical recommendations for improving the Ukrainian model of social security. Research results: the work presents a comparative analysis of support systems for large families in EU and Nordic countries, and Ukraine. It reveals that effective support requires a combination of financial assistance, access to healthcare, education, and cultural services, as well as mechanisms for social integration. Recommendations are proposed to improve targeting of aid, simplify administrative procedures, introduce family patronage services, and harmonize Ukrainian legislation with European standards.
International experience of social support for multiple-children families
Keywords: 6.232.00.00; багатодітна сім’я; соціальна підтримка; соціальне забезпечення; державна допомога; міжнародний досвід; соціальна політика; large family; social support; social security; state aid; international experience; social policy