Використання дифузійних моделей для покращення якості супутникових знімків - Копитко, Тарас Ярославович (Національний університет «Львівська політехніка», 2024)
Магістерська кваліфікаційна робота виконана студентом групи КНСШ-11 Копитком Тарасом Ярославовичем. Тема “Використання дифузійних моделей для покращення якості супутникових знімків”. Робота направлена на здобуття ступеня магістр за спеціальністю 122 «Комп’ютерні науки». Об’єктом дослідження є процес покращення якості супутникових знімків. Предметом досліджень є методи та алгоритми, які застосовуються при покращенні якості супутникових знімків. Досягнення мети відбувається за рахунок використання дифузійних моделей для покращення якості зображень. Для навчання моделі дифузії збираються високоякісні супутникові знімки та їхні погіршені аналоги. Потім навчена модель оцінюється на раніше не бачених знімках за такими показниками, як роздільна здатність і різкість. Для оцінки переваги дифузійної моделі порівнюються традиційні методи покращення зображень. У результаті виконання дипломної роботи досліджено використання моделей дифузії, нового типу ШІ, для покращення розмитих або зашумлених супутникових зображень. Було навчено та протестовано декілька різних моделей, щоб побачити, наскільки добре вони можуть підвищити чіткість деталей та зменшити кількість артефактів. Дослідження також з'ясовувало, чи можна використовувати ці моделі для конкретних завдань, таких як видалення хмар або збільшення роздільної здатності зображень. Загалом, мета полягала в тому, щоб з'ясувати, чи можуть моделі дифузії зробити супутникові знімки чіткішими і легшими для аналізу з різними цілями. Загальний обсяг роботи: 60 сторінок, 30 рисунків, 20 посилань.
Keywords: покращення супутникових знімків, дифузійні моделі, якість зображення, дистанційне зондування, вилучення інформації, видалення хмар, збільшення роздільної здатності