Бізнес моделі функціонування українських онлайн медіа: тенденції та перспективи - Пержола, Олена Мар'янівна; Perzhola, Olena Marianivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Метою роботи було проаналізувати сучасні бізнес-моделі функціонування українських онлайн-медіа, визначити їх ефективність, тенденції розвитку та перспективи впровадження нових підходів у монетизації контенту. У першому розділі досліджено економічні аспекти діяльності онлайн-медіа, здійснено порівняльний огляд бізнес-моделей в Україні та за кордоном, а також проаналізовано різновиди рекламних форматів як одного з основних джерел доходу. Другий розділ присвячений аналізу практик функціонування двох конкретних медіа - «New Voice» та «Українська правда». Розглянуто застосування платного контенту, рекламні стратегії та способи взаємодії з аудиторією. У третьому розділі представлені результати авторського соціологічного дослідження щодо ставлення українських споживачів до платного контенту в онлайн-медіа. На основі отриманих даних сформульовано висновки щодо потенціалу розвитку сучасних бізнес-моделей у цифровому середовищі України. Перелік використаних джерел: 1. Гарус А., Яніцькии? А. 2019. Бізнес-моделі медіа на прикладі украі?нських онлаи?н-видань суспільно-політичноі? та економічноі? тематики: дослідження Центру вдосконалення економічноі? журналістики при Киі?вськіи?школі економіки. [Електронний ресурс]. Режим доступу до ресурсу: https://voxukraine.org/wpcontent/uploads/2020/02/CEEJ_policy-brief-1.pdf 2. «Про медіа»: Закон України від 03.11.2022 № 2710-IX [Електронний ресурс] / Верховна Рада України. – Режим доступу до ресурсу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2849-20#Text 3. Cтан українських регіональних медіа 2025 року. [Електронний ресурс] — 2025. — Режим доступу: https://research.mediadevelopmentfoundation.org/

The purpose of this work is to analyze modern business models of Ukrainian online media, assess their effectiveness, identify development trends, and explore prospects for implementing new approaches to content monetization. The first section examines the economic aspects of online media operations, provides a comparative overview of business models in Ukraine and abroad, and analyzes advertising formats as one of the main sources of revenue. The second section focuses on the operational practices of two specific media outlets – New Voice and Ukrainska Pravda. It explores their use of paid content, advertising strategies, and methods of audience engagement. The third section presents the results of the author's sociological study on Ukrainian consumers' attitudes toward paid content in online media. Based on the collected data, conclusions are drawn regarding the potential for developing modern business models in Ukraine’s digital media environment. List of sources used: 1. Garus A., Yanitsky A. 2019. Media business models on the example of Ukrainian online publications on socio-political and economic topics: a study by the Center for the Improvement of Economic Journalism at the Kyiv School of Economics. [Electronic resource]. Resource access mode: https://voxukraine.org/wp-content/uploads/2020/02/CEEJ_policy-brief-1.pdf 2. «About Media»: Law of Ukraine dated 03.11.2022 No. 2710-IX [Electronic resource] / Verkhovna Rada of Ukraine. – Resource access mode: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2849-20#Text 3. State of Ukrainian Regional Media in 2025. [Electronic resource] — 2025. — Access mode: https://research.mediadevelopmentfoundation.org/
Business model of functioning of Ukrainian online media: trends and prospects
Keywords: 6.061.00.00