Інтерв'ювання військових: методи ефективної взаємодії - Марціняк, Христина Томашівна; Martsiniak, Khrystyna Tomashivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єктом дослідження є військовослужбовцями на YouTube-каналах. журналістські інтерв’ю з Предмет дослідження – усі аспекти комунікації журналістів із військовими під час вибраних для аналізу інтерв’ю. Мета роботи – дослідити особливості побудови інтерв’ю з військовослужбовцями. Завдання роботи. Дослідити теоретичні підходи проведення інтерв’ю в журналістиці, зокрема в умовах війни. Визначити особливості інтерв’ю з військовими. Провести контент-аналіз і порівняльний аналіз інтерв’ю, розміщених на ютуб-каналах “Станція Краматорськ” і “Армія TV”, з метою виявлення комунікативних стратегій, структури інтерв’ю, типів питань, емоційного фону. З’ясувати, як змінюється роль журналіста під час інтерв’ювання військових: від класичної інформаційної моделі до ролі слухача, терапевта. Інтерв’ю з військовослужбовцями в сучасних умовах суттєво відрізняються від класичних журналістських інтерв’ю як за структурою, так і за функціональним навантаженням. Журналістське інтерв’ю під час війни є об’єктом значної трансформації – з інструмента інформування, воно перетворюється на простір безпечного діалогу, підтримки, емпатійної присутності. Інтерв’ю з військовими дедалі більше виконують не лише комунікативну та інформаційну, а й терапевтичну, меморіальну та суспільно-важливу функції. Журналісти використовують відкриті запитання, підтримують вільну бесіду, не зупиняють співрозмовника, виявляють емпатію та рефлексивність. Виявлено, що структура інтерв’ю в обох Ютуб-каналах не є стандартизованою: розмова не має жорстких рамок, уникає сенсаційності, акцентується на людському, особистому досвіді. Також під час аналізу встановлено певні розбіжності між двома каналами: на "Армії TV" інтерв’ю мають чіткішу структуру та більш послідовну розмову, натомість “Станція Краматорськ” показує певну неформальність і хаотичність.

Study object: journalistic interviews with the military on YouTube channels. Scope of research: methods of communication between journalists and the military during interviews. Goal of research: to explore the specifics of constructing interviews with the military. Task of research: To research theoretical methods of interviews in journalism specifically in the context of war. Identify the features of interviews with the military. To conduct a content analysis and comparative analysis of interviews posted on the YouTube channels “Kramatorsk Station” and “Army TV” in order to identify communication strategies, interview structure, types of questions, and emotional background. To find out how the role of a journalist changes during military interviews: from the classical information model to the role of a listener and therapist. Briefly put research results: interviews with the military in modern settings are different from classical journalistic interviews as to the structure and functional load. The journalistic interview in times of war is undergoing a significant transformation – from a tool for informing, it is turning into a space for safe communication, support, and empathetic presence. Interviews with the military are more and more performing not only communicative and informational functions, but also therapeutic, memorial and socially important roles. Journalists use open-ended questions, keep the conversation fluent, do not cut off the speaker, and show empathy and reflexivity. It has been found that the structure of interviews on both YouTube channels is not standardized: the conversation does not have a hard frame, escapes sensationalism, and focuses on human, personal experience. The analysis also showed some differences between the two channels. In fact, interviews on “Army TV” have a clearly structured and more focused conversation. In contrast, “Kramatorsk Station” shows a kind of informality and chaos.
Interviewing the military: methods of effective interaction
Keywords: 6.061.00.00; інтерв’ю із військовими; YouTube канали; військова журналістика. Перелік використаних джерел: 1. Детектор медіа (2010). Етичний кодекс журналіста від НЕК: статус журналіста є несумісним з посадами в керівних органах політичних партій. URL: https://detector.media/withoutsection/article/52777/2010-05-05-etychnyy-ko deks-zhurnalista-vid-nek-status-zhurnalista-ie-nesumisnym-z-posadamy-v-k erivnykh-organakh-politychnykh-partiy/ 2. Лаврів М. Medialab. (2022). Інтерв’ю з військовими: журналістський досвід (не)журналісток. URL: https://medialab.online/news/rozmovy_z_voyakamy/ 3. Пастернак Т. А. (2013). Науковий блог. Національний університет «Острозька академія». Комунікативна стратегія як конститутивна характеристика дискурсу. URL: https://naub.oa.edu.ua/komunikatyvna-stratehiya-yak-konstytutyvna-harakte rystyka-dyskursu/ 4. Храбан Т.Є Самойленко К.О. (2023). Висвітлення образів військовослужбовиць в українських медіа в період російсько-української війни. Ukr. socium. 2(85): 145-167; interviews with the military; YouTube channels; military journalism