Application of Unmanned Aerial Vehicles in Construction Industry - Байцар, Роман; Телішевський, Андрій; Baitsar, Roman; Telishevskyi, Andrii (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Технологічні досягнення у сфері електроніки, такі як мініатюрні електромеханічні прилади і невеликі потужні електродвигуни, дозволили розробити невеликі і легкі пристрої – безпілотні літальні апарати. Останнім часом цивільні безпілотні літальні апарати починають стрімко набирати популярність. Безсумнівно, у майбутньому використання БПЛА буде використовуватися для багатьох служб. Вже зараз зростає попит на такі сфери застосування безпілотних літальних апаратів, як сільське господарство, екстрені служби, енергетика, паливо, видобуток корисних копалин, будівництво, геодезія (картографія), транспортування тощо. Завдяки сучасним технологіям стало можливим випускати легкі й малопотужні, але точні сенсори, які можуть використовуватися контролерами з високою обчислювальною потужністю і низьким споживанням енергії. Це дає можливість розробити складні системи управління, що можуть бути реалізовані на борту даного апарата. Сучасні квадрокоптери використовуються для проектування, спостереження, пошуку, будівельних перевірок і низки інших завдань.

Technological advances in the field of electronics, such as miniature electromechanical devices and small powerful electric motors, have made it possible to develop small and light devices, such as unmanned aerial vehicles (UAVs). Recently, civilian UAVs are rapidly gaining popularity. Undoubtedly, UAVs will be used for many services in the future. There is already a growing demand for such fields of application of unmanned aerial vehicles as agriculture, emergency services, energy, fuel, mining, construction, geodesy (cartography), transportation, etc. Thanks to modern technologies it possible to produce light and low-power but accurate sensors that can be used by controllers with high computing power and low energy consumption. This makes it possible to develop complex control systems for UAVs that can be implemented on board. Today’s quadcopters are used for design, surveillance, search, construction inspections, and a variety of other applications.
Застосування безпілотних літальних апаратів у будівельній сфері
Keywords: БПЛА; стандартизація; інформаційні технології; методи керування; аналіз надійності; UAV; standardization; information technologies; control methods; reliability analysis