Проєкт ремонту колії в умовах Підзамчівської дистанції колії - Яцишин, Андрій Ярославович; Yatsyshyn, Andrii Yaroslavovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У результаті виконання кваліфікаційної роботи було досліджено технічний стан дільниці залізничної колії Львів – Красне, визначено необхідність проведення капітального ремонту, розроблено технологію виконання основних ремонтних операцій та обґрунтовано заходи з охорони праці при виконанні робіт підвищеної небезпеки. Об’єкт дослідження – залізнична колія яка підлягає капітальному ремонту. Предмет дослідження – технологічний процес капітального ремонту колії. Метою роботи є розробка технологічного процесу капітального ремонту колії із застосуванням сучасних методів організації робіт, спеціалізованої техніки та відповідно до чинних нормативно-технічних вимог. У першому розділі проведений аналіз технічного стану колії і виявлено суттєве зниження надійності через знос елементів верхньої будови колії, засміченість баластного шару, незадовільний стан водовідвідних споруд та обмеження щодо підняття колії. Це підтвердило доцільність проведення капітального ремонту. У другому розділі розроблено технологічний процес капітального ремонту залізничної колії на заданій ділянці з урахуванням нормативних вимог, технічних характеристик машин і особливостей організації робіт. Визначено перелік основних операцій, складено послідовність дій для кожного етапу ремонту, а також сформовано схеми та графіки виконання робіт із урахуванням часових інтервалів і безпечних відстаней між ланками технологічного потоку. 5 У третьому розділі розглянуто основні технологічні етапи виконання робіт, потенційні виробничі ризики та відповідні вимоги до організації безпечних умов праці.

As a result of this qualification work, the technical condition of the railway track section Lviv – Krasne was studied, the necessity of major overhaul was identified, the technology for performing the main repair operations was developed, and occupational safety measures for high-risk work were substantiated. The object of the study is a railway track section subject to major overhaul. The subject of the study is the technological process of the major overhaul of the railway track. The purpose of the work is to develop a technological process for major track overhaul using modern work organization methods, specialized machinery, and in accordance with current regulatory and technical requirements. In the first chapter, the technical condition of the track was analyzed. A significant reduction in reliability was identified due to the wear of the superstructure components, contamination of the ballast layer, poor condition of drainage systems, and limitations on track lifting. These factors confirmed the need for a major overhaul. The second chapter presents the development of the technological process for the major overhaul of the railway track on the specified section, taking into account 6 regulatory requirements, technical characteristics of machines, and work organization features. A list of key operations was defined, a step-by-step sequence of actions for each repair stage was composed, and schemes and schedules for work execution were prepared, considering time intervals and safe distances between units of the technological flow. The third chapter focuses on the main technological stages of the work, potential occupational risks, and the corresponding requirements for organizing safe working conditions.
The track repair project in the conditions of the Pidzamche track distance
Keywords: 6.273.00.03; капітальний ремонт; колійне господарство; техпроцес; зварювання; пересувна рейкозварювальна машина; major overhaul; track infrastructure; technological process; welding; mobile rail welding machine