Sorption of copper ions with natural clinoptilolite under the action of ultrasound in the isothermal mode - Мацьків, М. Я.; Знак, З. О.; Гогейт, П. Р.; Matskiv, M. Ya.; Znak, Z. O.; Gogate, P. R. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Досліджено сорбцію йонів міді із розчину міді (ІІ) сульфату нативною формою природного кліноптилоліту за механічного перемішування та під дією ультразвукового випромінювання різної потужності та за різного режиму здійснення процесу (безперервного та циклічного). Отримані результати дають підстави для висновку, що ультразвукові коливання істотно інтенсифікують дифузійні процеси у досліджуваній системі. Здійснення процесу в циклічному режимі “УЗ-оброблення – експозиція без УЗ” дає змогу досягти більшої сорбційної ємності кліноптилоліту за рахунок повнішої його дегазації.

The sorption of copper ions from a solution of copper (II) sulfate by the native form of natural clinoptilolite under mechanical stirring and under the action of ultrasonic radiation of different power and under different modes of process implementation (continuous and cyclic) was investigated. Based on the obtained results, it was concluded that ultrasonic vibrations significantly intensify the diffusion processes in the studied system. Carrying out the process in the cyclic mode “US treatment – exposure without US” makes it possible to achieve a greater sorption capacity of clinoptilolite due to its more complete degassing.
Сорбція йонів міді природним кліноптилолітом під дією ультразвуку в ізотермічному режимі
Keywords: природний цеоліт; кліноптилоліт; йони міді; сорбція; йонний обмін; сорбційна ємність; модифікування; ультразвук; natural zeolite; clinoptilolite; copper ions; sorption; ion exchange; sorption capacity; modification; ultrasound