Система підбору та аналізу навичок команди для виконання IT-проєктів - Сироветник, Богдан Юрійович; Syrovetnyk, Bohdan Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2021)
Сучасні тенденції показують, що інформаційні технології досягають великих масштабів їх застосування шляхом спрощеного доступу до інформації проекту та дотримання успішних комунікацій між учасниками команди ІТ-проекту. Хороша співпраця між членами команди ІТ-проекту залежить від того наскільки розвинені їх soft skills та наскільки їх навички доповнюють один одного. Знайти та відібрати найкращих спеціалістів є не легким завданням. У всіх ІТ-компаніях такою діяльністю займаються рекрутери. Такий кваліфікований спеціаліст з підбору кадрів може зібрати ідеальну команду в єдиний пазл та привести компанію до успіху. Щодо технологій, які б виконували роботу таких спеціалістів автоматизовано, наразі не має. Проте існують веб-ресурси, які допомагають шукати відкриті вакансії, такі як Rabota.ua, DOU та інші. Крім цього, існують також платформи, за допомогою, яких можна було б розглядати резюме необхідних спеціалістів, такі як LinkedIn, Джин. Дані ресурси допомагають знайти усі можливі пропозиції відповідно до вказаних критеріїв користувачем, але вони не враховують наскільки даний користувач підходить на представлені пропозиції відповідно до критеріїв ІТ-проектів. Саме тому вибрана тема роботи є дуже актуальною та необхідною у подальшому розвитку інформаційних технологій [1]. У всіх ІТ-компаніях такою діяльністю займаються рекрутери. Такий кваліфікований спеціаліст з підбору кадрів може зібрати ідеальну команду в єдиний пазл та привести компанію до успіху. Щодо технологій, які б виконували роботу таких спеціалістів автоматизовано, наразі не має. Проте існують веб-ресурси, які допомагають шукати відкриті вакансії, такі як Rabota.ua, DOU та інші. Крім цього, існують також платформи, за допомогою, яких можна було б розглядати резюме необхідних спеціалістів, такі як LinkedIn, Джин. Дані ресурси допомагають знайти усі можливі пропозиції відповідно до вказаних критеріїв користувачем, але вони не враховують наскільки даних користувач підходить на представлені пропозиції відповідно до критеріїв ІТ-проектів. Саме тому вибрана тема роботи є дуже актуальною та необхідною у подальшому розвитку інформаційних технологій. У процесі роботи було здійснено системний аналіз для запропонованої системи, а саме побудовано такі UML-діаграми як діаграми варіантів використання, класів, станів, діяльності та розгортання. Описано вимоги для двох основних користувачів – замовника та виконавця – та представлено їх застосування у діаграмах. Звичайно, що побудовано дерево цілей для представлення генеральної мети, яке структуровано показує основні підцілі системи та їх декомпозицію. За допомогою методу МАІ, визначено, що найбільш підходящим типом є інформаційно-аналітична система. Крім цього, визначено методи та засоби для розробки програмного забезпечення, а саме фреймворк Flask мови програмування Python та створення бази даних SQLAlchemy. Вкінці роботи продемонстровано контрольний приклад розробленого веб-сайту. Об’єктом дослідження є процес підбору та аналізу навичок команди для виконання IT-проєктів. Предметом дослідження є методи та засоби підбору та аналізу навичок команди для виконання IT-проєктів. Метою роботи є створення системи підбору та аналізу навичок команди для виконання IT-проектів, базуючись на досвіді, здібностях, компетенціях, особистих якостях спеціалістів та на вимогах і критеріях до ІТ-проектів. Результати дослідження: • здійснено аналіз літературних джерел, із яких були виділені типи проектів, ролі у ІТ-команді та критерії формування ІТ-команд; • розглянуто наявні системи аналогів та їх особливості; • проведено системний аналіз, у якому побудовано дерево цілей та UML-діаграми, визначено вимоги системи, а також використано метод аналізу ієрархій для визначення типу системи; • обрано методи та засоби розробки запропонованої системи та описано структуру її бази даних; • розроблено програмний продукт та представлено контрольний приклад роботи.

Current trends show that information technology is achieving large-scale application through simplified access to project information and successful communication between team members of IT project. Good cooperation between members of the IT project team depends on how developed their soft skills are and how well their skills complement each other. Finding and selecting the best specialists is not an easy task. In all IT companies, recruiters are engaged in such activities. Such a qualified recruitment specialist can assemble the perfect team into a single puzzle and lead the company to success. There are currently no technologies that would perform the work of such specialists automatically. However, there are web resources that help to find open vacancies, such as Rabota.ua, DOU, and others. In addition, there are also platforms through which you could view the resumes of the necessary specialists, such as LinkedIn, Djinni. These resources help to find all possible offers according to the criteria specified by the user, but they do not take into account how well the user fits the submitted offers according to the IT projects criteria. That is why the chosen topic of work is very relevant and necessary in the further development of information technology [1]. In all IT companies, recruiters are engaged in such activities. Such a qualified recruitment specialist can assemble the perfect team into a single puzzle and lead the company to success. As for the technologies that would perform the work of such specialists automatically, there are currently none. However, there are web resources that help to find open vacancies, such as Rabota.ua, DOU, and others. In addition, there are also platforms through which you could view the resumes of the necessary specialists, such as LinkedIn, Gene. These resources help to find all possible proposals according to the specified criteria by the user, but they do not take into account how much the user fits the submitted proposals according to the criteria of IT projects. That is why the chosen topic of work is very relevant and necessary in the further development of information technology. In this work, here is the system analysis of the proposed system and such UML diagrams as diagrams use-case, classes, states, activity, and deployment were constructed. The requirements for the two main users - the customer and the executor - are described and their application is presented in the diagrams. Of course, a goal tree is built to represent the general goal, which shows the main sub-goals of the system and their decomposition in a structured way. Using the analytic hierarchy process, it was determined that the most appropriate type is the information-analytical system. In addition, methods and tools for software development have been identified, namely the Flask framework of the Python programming language and the creation of the SQLAlchemy database. At the end of the work, the control example of the developed website is shown. The object of study is the process of selection and analysis of team skills for IT projects. The subject of study is methods and means of selection and analysis of team skills for IT projects. The goal of the work is to create a system of selection and analysis of team skills for IT projects, based on experience, abilities, competencies, personal qualities of specialists, and the requirements and criteria for IT projects. Briefly put research results: • analysis of literature sources, based on the types of projects, roles in the IT team, and criteria for the formation of IT teams; • analysis features of analogs of the existing systems; • a system analysis was performed, in which a goal tree and UML-diagrams were built, system requirements were determined, and an analytic hierarchy process was used to determine the type of system; • methods and tools for the development of the offered system are chosen and the structure of its database is described; • the software product is developed and the control example of its work is presented.
System for selecting and analyzing team skills to execute IT projects
Keywords: 8.124.00.03; ІТ-проект; навички; рекрутинг; інформаційна система; IT project; skills; recruiting; information system