Аналізування рентабельності ТОВ "ПМП "РЕМ" - Приварська, Карина Сергіївна; Pryvarska, Karyna Serhiivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Рентабельність підприємства є інтегральним показником фінансової ефективності, що характеризує здатність підприємства отримувати прибуток на вкладений капітал і використовувані ресурси. Вона визначає рівень прибутковості діяльності та є основою для забезпечення фінансової стійкості підприємства. Питанням побудови системи показників рентабельності та їх прикладного використання у фінансовому аналізі значну увагу приділяють Л. Гітман та Е. Брігхем. Зокрема, для комплексного аналізу ефективності діяльності підприємства використовуються ключові фінансові показники: рентабельність активів (ROA), власного капіталу (ROE) та реалізації (ROS), які дозволяють оцінити результативність операційної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства [1]. З метою поглибленого аналізу рентабельності доцільно застосовувати трифакторну модель DuPont, яка розкладає показник ROE на маржу чистого прибутку, оборотність активів і фінансовий левередж. Такий підхід дає змогу не лише визначити загальний рівень прибутковості, а й виявити слабкі місця у фінансово-господарській діяльності підприємства та сформувати стратегічні напрями підвищення її ефективності [2]. Комплексне визначення рентабельності підприємства доповнюється аналізом операційної рентабельності активів (ROA) з урахуванням core spread — різниці між прибутковістю активів і середньою вартістю залученого капіталу. Це забезпечує глибшу оцінку фінансового результату, враховуючи витрати на фінансування діяльності [3]. Рівень рентабельності формується під впливом різноманітних внутрішніх і зовнішніх чинників. До основних внутрішніх чинників належать структура і рівень собівартості продукції, ефективність використання виробничих ресурсів та цінова політика підприємства [4]. Серед зовнішніх чинників важливу роль відіграють рівень ліквідності активів і розмір підприємства, що визначають можливості залучення фінансових ресурсів і забезпечення конкурентоспроможності [5]. Поглиблений аналіз рентабельності здійснюється із застосуванням методу факторного аналізу ізольованого впливу, який дозволяє оцінити ступінь впливу окремих факторів на зміну рентабельності власного капіталу та ідентифікувати напрями підвищення фінансової ефективності підприємства [6]. Об’єктом дослідження є фінансово-господарська діяльність ТОВ «ПМП «РЕМ». Предметом дослідження є показники рентабельності підприємства та фактори, що визначають їхній рівень. Мета роботи полягає в аналізі рентабельності ТОВ «ПМП «РЕМ», виявленні ключових чинників впливу та розробленні практичних рекомендацій щодо її підвищення. Відповідно до встановленої мети у бакалаврській кваліфікаційній роботі поставлено наступні завдання: • аналіз теоретичних основ рентабельності підприємства; • оцінювання фінансово-господарської діяльності ТОВ «ПМП «РЕМ»; • аналіз рентабельності за класичними показниками (ROS, ROA, ROE) та за трифакторною моделлю DuPont; • дослідження динаміки змін показників рентабельності та визначення основних тенденцій розвитку підприємства; • виявлення ключових факторів впливу на рівень рентабельності; • розроблення практичних рекомендацій щодо підвищення рентабельності підприємства; У першому розділі бакалаврської кваліфікаційної роботи «Аналізування рентабельності ТОВ «ПМП «РЕМ»» наведено загальну характеристику діяльності підприємства, здійснено оцінювання виробничо-господарської діяльності та фінансового стану ТОВ «ПМП «РЕМ», а також проведено аналіз рівня рентабельності за основними фінансовими показниками (ROS, ROA, ROE) та із застосуванням трифакторної моделі DuPont. У другому розділі обґрунтовано напрями підвищення рентабельності ТОВ «ПМП «РЕМ», розроблено практичні заходи щодо її покращення, проаналізовано прогнозні показники рентабельності після впровадження запропонованих рекомендацій. У третьому розділі охарактеризовано стан охорони праці на підприємстві, виявлено проблемні аспекти організації безпеки праці та розроблено пропозиції щодо їх усунення відповідно до чинних вимог законодавства. У сучасних умовах ефективне управління рентабельністю виступає важливою складовою забезпечення фінансової стійкості підприємства. Комплексне застосування аналітичних методів, зокрема факторного аналізу показників ROA і ROE, дозволяє визначити основні напрями підвищення фінансової результативності та забезпечити узгодження оперативних показників із довгостроковими цілями розвитку підприємства [7].аналіз. Обсяг пояснювальної записки — 52 аркушів, 11 таблиць, 8 рисунків, 10 додатків.

The profitability of an enterprise is an integral indicator of financial efficiency, reflecting its ability to generate profit from the invested capital and utilized resources. It determines the level of business profitability and forms the basis for ensuring the financial stability of an enterprise. Considerable attention has been paid by Gitman L. and Brigham E. to the development of a system of profitability indicators and their applied use in financial analysis. In particular, key financial indicators are used for comprehensive analysis of enterprise performance: return on assets (ROA), return on equity (ROE), and return on sales (ROS), which allow evaluating the efficiency of operational, investment, and financial activities [1]. For a deeper analysis of profitability, it is advisable to use the three-factor DuPont model, which decomposes ROE into net profit margin, asset turnover, and financial leverage. This approach enables the determination not only of the overall profitability level but also identifies weaknesses in the financial and economic activities of the enterprise, forming strategic directions for improving its efficiency [2]. The comprehensive determination of profitability is complemented by the analysis of operational profitability of assets (ROA) considering the core spread — the difference between asset profitability and the average cost of borrowed capital. This ensures a deeper assessment of financial performance, taking into account the costs of financing activities [3]. The level of profitability is influenced by various internal and external factors. The main internal factors include the structure and level of production costs, the efficiency of resource utilization, and the enterprise’s pricing policy [4]. Among the external factors, the liquidity level of assets and enterprise size play a significant role, determining the ability to attract financial resources and maintain competitiveness [5]. An in-depth profitability analysis is carried out using the method of isolated impact factor analysis, allowing to assess the degree of influence of individual factors on changes in the return on equity and to identify directions for improving the financial performance of the enterprise [6]. The object of the study is the financial and economic activities of PMP REM LLC. The subject of the study is the enterprise's profitability indicators and the factors determining their level. The purpose of the thesis is to analyze the profitability of PMP REM LLC, identify key influencing factors, and develop practical recommendations for its improvement. To achieve this purpose, the following tasks were set in the bachelor’s qualification work: • to analyze the theoretical foundations of enterprise profitability; • to assess the financial and economic performance of PMP REM LLC; • to analyze profitability based on classical indicators (ROS, ROA, ROE) and the three-factor DuPont model; • to study the dynamics of changes in profitability indicators and identify the main development trends of the enterprise; • to identify the key factors influencing profitability; • to develop practical recommendations for improving the enterprise’s profitability. In the first chapter of the bachelor’s qualification work “Profitability Analysis of PMP REM LLC”, the general characteristics of the enterprise's activities are presented, the production and economic activities and financial condition of PMP REM LLC are evaluated, and the profitability level is analyzed based on key financial indicators (ROS, ROA, ROE) and the three-factor DuPont model. The second chapter substantiates the directions for improving the profitability of PMP REM LLC, develops practical measures for its enhancement, and analyzes the forecast profitability indicators after the implementation of the proposed recommendations. The third chapter characterizes the occupational safety conditions at the enterprise, identifies problematic aspects of labor safety organization, and develops proposals for their elimination according to the current legislative requirements. In today's economic conditions, effective profitability management is an essential component for ensuring the enterprise's financial stability. The comprehensive application of analytical methods, in particular the factor analysis of ROA and ROE indicators, allows identifying the main directions for improving financial performance and aligning operational indicators with the enterprise's long-term development goals [7].
Analysis of Profitability of "PMP "REM" LLC
Keywords: 6.073.00.00; рентабельність; ROA; ROE; ROS; модель DuPont; факторний; profitability; ROA; ROE; ROS; DuPont model; factor analysis; cost; financial efficiency. Explanatory memorandum size — 52 pages; 11 tables; 8 figures; 10 appendices