Преса Житомирщини в період Другої світової війни: якісний аналіз - Кравчук, Марія; Партико, Зіновій; Kravchuk, Maria; Partyko, Zinoviy (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Об’єктом дослідження обрано 38 газетних видань Житомирщини періоду Другої світової війни (1939–1945 р.). Предметом дослідження є умови виникнення газет, особливості їх функціонування й припинення виходу, а також особливості матеріалів цих видань. Методи дослідження: традиційний аналіз (якісний); історичний метод; логічний метод; синтез; узагальнення. Газетні видання доцільно поділити на легальні видання українського самостійницького руху; офіційні німецькі видання; підпільні радянські видання; підпільні націоналістичні видання. Після окупації перші газети почали з’являтися на Житомирщині наприкінці літа – на початку осені 1941 р. і здебільшого перебували під впливом самостійницького руху. Відразу ж окупаційна німецька влада, використовуючи цензуру, розпочала пропагандистську кампанію щодо переваг “нового порядку”. Від кінця листопада 1941 р. видання перейшли під контроль окупаційної німецької влади й стали її основним інформаційно-пропагандистським органом. Одним з інструментів альтернативного пропагандистського впливу на місцеве населення стала підпільна радянська періодика. Певний час у регіоні виходило підпільне націоналістичне видання, яке значного впливу на населення не мало. З 1944 р. (часу повернення радянської армії) всі видання українського самостійницького руху, німецької офіційної преси та націоналістичної періодики перестали виходити. Продовжила виходити лише одна з підпільних прорадянських газет, яка стала офіційною. Зіставлення кількості видань на території Житомирщини у воєнний, довоєнний і післявоєнний періоди дає підстави висунути гіпотезу про можливу залежність кількості видань від ступеня свободи преси. Перспективним залишається дослідження іншомовних, зокрема польською мовою, періодичних видань.

38 newspaper editions of the Zhytomyr region during the Second World War (1939–1945) was selected as the object of the study. The subject of the study is the conditions of origin of newspapers, the peculiarities of their operation and time of publication, as well as the features of the materials of these publications. Research methods are traditional analysis (qualitative); historical method; logical method; synthesis; generalization. It is expedient to divide newspaper editions into legal editions of the Ukrainian independence movement; official German publications; underground Soviet publications; underground nationalist publications. After the occupation, the first newspapers began to appear in the Zhytomyr region in late summer and early autumn 1941, and the most were influenced by the independence movement. Immediately, the occupying German authorities, using censorship, launched a propaganda campaign about the benefits of the “new order”. From the end of November 1941, the publications came under the control of the occupying German government and became its main information and propaganda body. One of the tools of alternative propaganda influence on the local population was the underground Soviet periodicals. For some time an underground nationalist publication was published in the region but had no significant impact on the population. Since 1944 (the time of the return of the Soviet army) all publications of the Ukrainian independence movement, the German official press and nationalist periodicals have ceased to be published. Only one of the underground pro-Soviet newspapers, which became official, continued to be published. Comparison of the number of publications on the territory of Zhytomyr region in the war, pre-war and post-war periods gives grounds to hypothesize that the possible dependence of the number of publications from the degree of freedom of the press. The study of foreign language periodicals, in particular in Polish, remains promising.
Press of Zhytomyr region during the second world war: qualitative analysis
Keywords: преса; Україна; Житомир; Друга світова війна; газети; цензура; пропаганда; якісний аналіз; press; Ukraine; Zhytomyr; World War II; newspaper; censorship; propaganda; qualitative analysis; 050"20"; [659.1; 77.03/.08]