Дослідження шумового навантаження на локомотивну бригаду в кабіні сучасного рухомого складу ДПКр-3 в експлуатаційних умовах залізничної колії - Дідик, Микола Ігорович; Didyk, Mykola Ihorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Шум, який виникає при русі рухомого складу залізниці, крім впливу на навколишнє середовище також впливає на локомотивну бригаду в кабіні машиніста. При цьому шум зумовлений, як роботою рухомого складу, так і станом та особливостями конструкцій інфраструктури залізничного транспорту. Джерела, які викликають шумове навантаження на працівників локомотивних бригад є: шум від кочення коліс по рейкових стиках, рух по стрілочних переводах, шум від тягових двигунів рухомого складу, додатковий шум від удару коліс в рейку при наявності повзунів на колеса, аеродинамічний шум та шум від обладнання, яке розміщене у кабіні машиніста (кондиціонер, мікрохвильова піч) тощо. Постійне шумове навантаження, призводить до зменшення працездатності локомотивної бригади та загрози виникнення захворювань. Тому у кваліфікаційній роботі проведено дослідження, щодо визначення шумового навантаження на локомотивну бригаду в кабіні сучасного рухомого складу ДПКр-3 в експлуатаційних умовах залізничної колії. Об’єкт дослідження – кабіна машиніста дизель-поїзда ДПКр-3. Предмет дослідження – шумове навантаження. Мета дослідження – провести експериментальне визначення шумового навантаження на локомотивну бригаду в кабіні сучасного рухомого складу ДПКр-3 в експлуатаційних умовах залізничної колії. За результатами кваліфікаційної роботи виконано такі задачі досліджень: -проведено аналіз чинників, які викликають шумове навантаження на локомотивну бригаду в кабіні рухомого складу залізниці; 6 -проведено експериментальні дослідження рівня шуму в кабіні сучасного рухомого складу дизель-поїзду ДПКр-3 із врахуванням конструкцій залізничної колії; -виконати аналіз результатів рівнів шуму у кабані машиніста дизель-поїзду ДПКр-3 в експлуатаційних умовах та порівняно їх із допустимими значеннями. Встановлено, що одними із вагомих чинників шумового навантаження на локомотивну бригаду, яка знаходиться у кабіні сучасного рухомого складу ДПКр-3 є конструктивні особливості рейкової колії. Максимальні рівні шуму виникають при русі дизель-поїзду ДПКр-3 по стиках рейок та хрестовинах стрілочних переводів. Максимальне значення шуму виміряне на стиковій ділянці залізничної колії становило 81,5 дБ. Проведені багатовимірні дослідження рівнів шуму показують, що локомотивна бригада у кабіні машиніста дизель-поїзд ДПКр-3 зазнає допустимих рівнів шуму відповідно до вимог SIST EN 15892:2015. Зафіксоване перевищення шуму на 2,5 дБ, знаходиться у межах точності вимірювального обладнання та специфіки проведених експериментів.

Noise generated during the movement of railway rolling stock, in addition to its impact on the environment, also affects the locomotive crew in the driver's cab. This noise is caused both by the operation of the rolling stock and by the condition and structural features of railway infrastructure. 7 The sources that contribute to noise exposure for locomotive crew members include: noise from wheel rolling over rail joints, movement through turnouts, noise from the traction motors of the rolling stock, additional noise from wheel impacts on the rails in the presence of wheel flats, aerodynamic noise, and noise from equipment located in the driver’s cab (such as the air conditioner, microwave oven), etc. Continuous noise exposure leads to reduced work efficiency of the locomotive crew and poses health risks. Therefore, this qualification work investigates the noise exposure experienced by the locomotive crew in the cab of the modern rolling stock DPKr-3 under operational railway conditions. Object of study: Cab of the driver of the DPKr-3 diesel train. Subject of study: Noise exposure. Purpose of the study: To conduct an experimental assessment of noise exposure affecting the locomotive crew in the cab of the modern DPKr-3 diesel train under real operating railway conditions. Based on the qualification work, the following research tasks were performed: -an analysis of the factors causing noise exposure to the locomotive crew in the cab of the railway rolling stock was carried out; -experimental studies of the noise level in the cab of the modern DPKr-3 diesel train were conducted, taking into account the structure of the railway track; -the noise level results in the cab of the DPKr-3 diesel train under operating conditions were obtained and compared with permissible values. It was established that one of the significant factors of noise exposure for the locomotive crew in the cab of the DPKr-3 diesel train is the design features of the railway track. The maximum noise levels occur when the DPKr-3 diesel train moves over rail joints and frog crossings of turnouts. The maximum measured noise level on a jointed section of the railway track was 81.5 dB. 8 Multivariate studies of noise levels indicate that the locomotive crew in the cab of the DPKr-3 diesel train is subject to noise levels within the permissible range in accordance with the SIST EN 15892:2015 standard. A recorded noise level exceeding the limit by 2.5 dB is within the measurement equipment’s margin of error and is acceptable given the specifics of the experiments conducted.
Study of noise exposure on the locomotive crew in the cabin of the modern rolling stock ДПКр-3 under operating conditions of the railway track
Keywords: 6.273.00.02; сучасний рухомий склад дизель-поїзд ДПКр-3; локомотивна бригада; рівень шуму; залізнична колія; modern rolling stock; DPKr-3 diesel train; locomotive crew; noise level; railway track