Маркетингова концепція у діяльності ТОВ "Альянс Віта Транс" - Довгун, Максим Олегович; Dovhun, Maksym Olehovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Сьогодні, саме маркетингова концепція є надзвичайно важливою для підприємства [1], оскільки вона ставить у центр усієї господарської діяльності задоволення потреб споживача. Це означає, що стратегічні рішення приймаються не лише на основі внутрішніх можливостей, а з урахуванням реальних запитів цільової аудиторії, кон’юнктури ринку та змін у зовнішньому середовищі функціонування підприємства [2]. У сучасних умовах високої конкуренції та динамічного ринку підприємства повинні не лише виробляти якісну продукцію, а й ефективно просувати її, формувати лояльність клієнтів і створювати довгострокову цінність [3]. Відтак, впровадження маркетингової концепції дозволяє забезпечити економічну стабільність, підвищити рівень продажів та адаптуватися до змін зовнішнього середовища, що робить її ключовим чинником успішного функціонування будь-якого підприємства [4-5]. Метою кваліфікаційної роботи є комплексне дослідження особливостей формування сучасної маркетингової концепції в діяльності ТОВ «Альянс Віта Транс», оцінювання її ефективності та розроблення практичних рекомендацій щодо напрямів удосконалення. Об’єктом дослідження виступає маркетингова діяльність ТОВ «Альянс Віта Транс». Предметом дослідження є сукупність теоретичних і прикладних засад формування маркетингової концепції в діяльності ТОВ «Альянс Віта Транс». Результати дослідження. У процесі дослідження розкрито особливості функціонування ринку вантажних автоперевезень в умовах воєнного часу та виявлено ключові чинники стратегічного розвитку транспортних підприємств. Теоретично обґрунтовано, що маркетингова концепція у цій галузі має базуватись на поєднанні гнучкої адаптації до змін зовнішнього середовища, 5 цифрової трансформації логістичних процесів і клієнтоорієнтованого підходу. Увага приділена використанню CRM-систем, сервісів онлайн-бронювання та інструментів аналітики, що дозволяють оптимізувати взаємодію з клієнтами. Проведений стратегічний і фінансовий аналіз діяльності ТОВ «Альянс Віта Транс» засвідчив, що попри стабільність поточної ліквідності, спостерігається зниження рентабельності та абсолютної ліквідності у 2024 році. Водночас підприємство демонструє ефективне використання цифрових каналів комунікації та онлайн-інструментів маркетингу. За результатами ABC- та XYZ-аналізів, визначено пріоритетні клієнтські сегменти, що забезпечують основну частину доходу, а також виявлено значні відмінності у стабільності попиту. На цій основі сформовано практичні рекомендації щодо персоналізації маркетингових заходів, програми лояльності та оптимального розподілу ресурсів відповідно до прогнозованої цінності кожного сегмента. Отже, ефективне поєднання стратегічного, фінансового та клієнтського аналізу дає змогу забезпечити сталий розвиток підприємства навіть в умовах високої невизначеності.

Today, the marketing concept is extremely important for an enterprise [1], as it places the satisfaction of consumer needs at the center of all economic activity. This means that strategic decisions are made not only on the basis of internal capabilities, but also taking into account the real demands of the target audience, market conditions, and changes in the external environment of the enterprise [2]. In today’s highly competitive and dynamic market, enterprises must not only produce high-quality products, but also effectively promote them, form customer loyalty and create long-term value [3]. Therefore, the implementation of a marketing concept allows ensuring economic stability, increasing sales and adapting to changes in the external environment, which makes it a key factor in the successful functioning of any enterprise [4-5]. The purpose of the qualification work is a comprehensive study of the features of the formation of a modern marketing concept in the activities of Alliance Vita Trans Ltd, assessing its effectiveness and developing practical recommendations on areas for improvement. The object of the study is the marketing activities of Alliance Vita Trans Ltd. The subject of the study is a set of theoretical and applied principles of the formation of a marketing concept in the activities of Alliance Vita Trans Ltd. Research results. The study revealed the specific features of the freight transportation market functioning under wartime conditions and identified the key factors for the strategic development of transport enterprises. It was theoretically substantiated that the marketing concept in this sector should be based on a combination of flexible adaptation to external changes, digital transformation of logistics processes, and a client-oriented approach. Particular attention was paid to the use of CRM systems, online booking services, and data analytics tools that 8 optimize interaction with customers. The strategic and financial analysis of Alliance Vita Trans Ltd showed that, despite the stability of current liquidity indicators, there was a decrease in profitability and absolute liquidity in 2024. At the same time, the company demonstrated the effective use of digital communication channels and online marketing tools. Based on the results of the ABC and XYZ analyses, priority customer segments that generate the majority of revenue were identified, along with significant differences in demand stability. Practical recommendations were developed to personalize marketing efforts, introduce loyalty programs, and allocate resources efficiently according to the projected value of each segment. Thus, the effective integration of strategic, financial, and customer analyses enables sustainable business development even under conditions of high uncertainty.
Marketing concept in the Alliance Vita Trans Ltd activities
Keywords: 6.075.00.00; маркетинг; маркетингова діяльність; маркетингова концепція; вантажні перевезення; діяльність підприємств; marketing; marketing activities; marketing concept; freight transportation; activities of enterprises