Створення інформаційно-довідкового ресурсу для представлення і обговорення урбаністичного мистецтва - Прімакова, Дарія Ігорівна; Primakova, Dariia Ihorivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Вуличне мистецтво є невід’ємною частиною сучасних міст. З 2010-х років воно стало не лише легітимною формою творчості, але й способом висвітлення актуальних соціальних, політичних і культурних проблем. Цей процес тісно пов’язаний із розвитком цифрових технологій, зокрема соціальних мереж, вебсайтів і мобільних застосунків, що сприяють ширшому охопленню аудиторії, документуванню творів і створенню спільнот навколо вуличного мистецтва Вуличне мистецтво розглядається як заклик та стимул для створення мікроспільнот та глибоких соціальних зв’язків, а також як інструмент соціальної комунікації та спосіб висловлення протесту (Хенсен & Флінн, 2016; Хенсен, 2021). Дослідження визначають доречність та важливість вуличного мистецтва як невід’ємної частини сучасного міста. Автори акцентують увагу на необхідності організації та координації вуличного мистецтва, створення кластерів та мистецьких центрів, а також розглядають вуличне мистецтво як інструмент для навчання людей та поширення знань і досвіду (Дьомін & Івашко, 2019). При визначенні вимог до структури ресурсу для представлення вуличного мистецтва застосовано принципи нових медіа – нумеричне представлення, модульність, автоматизація, варіативність і транскодування, визначені Левом Мановичем (2021). Розглянуто вплив цифрових платформ на доступність інформації, а також небезпеки, пов’язані з централізацією контролю над даними (Міз, 2023). Об’єкт дослідження – представлення урбаністичного мистецтва в мережі Інтернет. Предмет дослідження – функціональні та технологічні особливості створення MVP вебдодатку для представлення, обговорення та каталогізації об'єктів урбаністичного мистецтва. Мета дослідження: розроблення інформаційно-довідкового ресурсу у вигляді вебдодатку для представлення і обговорення урбаністичного мистецтва. Результатом дослідження є MVP вебдодатку «На стіні» – довідково-інформаційної платформи, присвяченої вуличному мистецтву. Додаток дозволяє користувачам переглядати стінописи на мапі та у стрічці, додавати нові об’єкти до бази даних, залишати коментарі, отримувати досягнення за активність. Функціональність додатку поєднує інформаційні можливості онлайн-каталогів та комунікаційні складові форумів і соціальних мереж, що робить платформу зручною для обговорення, збереження та популяризації урбаністичного мистецтва.

Street art is an integral part of modern cities. Since the 2010s, it has become not only a legitimate form of artistic expression but also a means of highlighting pressing social, political, and cultural issues. This process is closely linked to the development of digital technologies, particularly social networks, websites, and mobile applications, which contribute to broader audience engagement, documentation of artworks, and the formation of communities around street art. Street art is viewed as a call and catalyst for the creation of micro-communities and deep social connections, as well as a tool for social communication and a means of expressing protest (Hansen & Flynn, 2016; Hansen, 2021). Researches highlight the relevance and importance of street art as an integral part of the modern city. The authors emphasize the need for organizing and coordinating street art, creating clusters and art centers, and also consider street art a tool for educating people and sharing knowledge and experience (Dyomin & Ivashko, 2019). In defining the structural requirements for a resource representing street art, the principles of new media – numerical representation, modularity, automation, variability, and transcoding – proposed by Lev Manovich (2021) were applied. The influence of digital platforms on information accessibility and the risks associated with centralized data control were also examined (Meese, 2023). The object of the study is the representation of urban art on the Internet. The scope of research is the functional and technological features of creating an MVP web application for presenting, discussing, and cataloging urban art objects. The goal of the research is to develop an informational and reference platform in the form of a web application for the presentation and discussion of urban art. The result of the study is the MVP of the web application "На стіні" (On the Wall) – an informational platform dedicated to street art. The application allows users to view murals on a map and in a feed, add new objects to the database, leave comments, and receive achievements for their activity. Its functionality combines the informative capabilities of online catalogs with the communicative features of forums and social networks, making the platform convenient for discussion, preservation, and popularization of urban art.
Creation of an Information and Reference Resource for the Presentation and Discussion of Urban Art
Keywords: 6.029.00.04; – урбаністичне мистецтво; стінопис; цифрові платформи; безкодове програмування; вебдодаток; – urban art; mural; digital platforms; no-code development; web application