Система віддаленого контролю та керування функціями автомобіля. Програмна частина - Фединяк, Ілля Володимирович; Fedyniak, Illia Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Магістерська робота присвячена розробці системи віддаленого контролю та керування функціями автомобіля з використанням сучасних технологій моніторингу та телематики. В умовах зростаючих вимог до комфорту, безпеки та економічності використання транспортних засобів важливою є можливість інтеграції віддаленого управління основними функціями автомобіля. Робота включає аналіз існуючих рішень у сфері віддаленого контролю автомобіля, а також проєктування архітектури системи з програмними та апаратними складовими. Основними елементами є веб-сервіс для управління, база даних для зберігання інформації, а також мікроконтролери та датчики, які забезпечують моніторинг ключових параметрів, таких як стан палива, температура двигуна, тиск у шинах тощо. Розроблена система надає можливість здійснювати контроль і керування автомобілем дистанційно, що значно покращує зручність користування транспортним засобом, забепечує безпеку та сприяє зменшенню експлуатаційних витрат. У першому розділі представлено аналіз існуючих систем віддаленого контролю та керування автомобілем. Здійснено загальний огляд, описано їхню структуру, основні характеристики та функціональні можливості. Проведено огляд доступних рішень, порівняно їхні сильні та слабкі сторони. Висвітлено основні проблеми й недоліки сучасних систем, зроблені висновки щодо можливостей удосконалення [1]. Другий розділ присвячений архітектурі та основним функціям системи віддаленого контролю та керування функціями автомобіля. Докладно описано функціональні можливості системи, включаючи параметри моніторингу та дистанційного керування. Розглянуто основні програмні та апаратні компоненти, 2 такі як веб-сервіс, база даних, датчики та мікроконтролери, а також їхню взаємодію для реалізації функцій контролю та керування [2]. У третьому розділі описано програмну частину розробленої системи. Представлено структуру проєкту та застосовані технології. Описано можливості веб-сервісу, візуалізовано інтерфейс веб-сайту, деталізовано його функції з моніторингу та керування функціями автомобіля, а також розглянуто інтерфейс користувача та основні елементи веб-сервісу [3]. Четвертий розділ – економічна частина, де наведений розрахунок витрат, а також досліджено економічну доцільність розробленої моделі. Висновки відображають результати досліджень та виконаної роботи і підтверджують ефективність розробленої системи віддаленого контролю та керування функціями автомобіля. Система демонструє здатність відображати відповідні показники з автомобіля в режимі реального часу, а також керувати певними функціями автомобіля. Результати підтверджують, що система є ефективним інструментом для підвищення рівня безпеки, комфорту та зручності користування автомобілем, забезпечуючи користувачу можливість оперативного доступу до ключових показників і функцій транспортного засобу. Об’єкт дослідження – система віддаленого контролю та керування функціями автомобіля. Предмет дослідження – функціональні можливості автомобільних систем для дистанційного моніторингу та керування. Мета дослідження – розробити та впровадити систему віддаленого контролю та управління функціями автомобіля, що забезпечить моніторинг ключових показників і контроль основних функцій автомобіля на відстані.3

The thesis is devoted to the development of a system of remote control and management of car functions using modern monitoring and telematics technologies. In the conditions of growing requirements for comfort, safety and economy of using vehicles, it is important to be able to integrate remote control of the main functions of the car. The work includes the analysis of existing solutions in the field of remote car control, as well as the design of the system architecture with software and hardware components. The main elements are a web service for management, a database for storing information, as well as microcontrollers and sensors that provide monitoring of key parameters such as fuel status, engine temperature, tire pressure, etc. The developed system provides an opportunity to control and manage the car remotely, which significantly improves the convenience of using the vehicle, ensures safety and helps reduce operating costs. The first chapter presents an analysis of existing remote control and car control systems. A general overview is made, their structure, main characteristics and functionality are described. An overview of the available solutions was conducted, their strengths and weaknesses were compared. The main problems and shortcomings of modern systems are highlighted, conclusions are made regarding the possibilities of improvement [1]. The second chapter is devoted to the architecture and basic functions of the system of remote control and control of vehicle functions. The functionality of the system is described in detail, including monitoring and remote control options. The main software and hardware components, such as web service, database, sensors and microcontrollers, as well as their interaction to implement control and management functions, are considered [2]. 5 The third chapter describes the software part of the developed system. The project structure and applied technologies are presented. The capabilities of the web service are described, the website interface is visualized, its functions for monitoring and controlling vehicle functions are detailed, and the user interface and main elements of the web service are considered [3]. The fourth section is the economic part, where the cost calculation is given, and the economic feasibility of the developed model is also investigated. The conclusions reflect the results of the researched and performed work and confirm the effectiveness of the developed system of remote control and control of car functions. The system demonstrates the ability to display relevant indicators from the car in real time, as well as control certain functions of the car. The results confirm that the system is an effective tool for increasing the level of safety, comfort and ease of use of the car, providing the user with the ability to quickly access the key indicators and functions of the vehicle. The object of research - is a system of remote control and management of car functions. The subject of research - is the functionality of automotive systems for remote monitoring and control. The purpose of the study - is to develop and implement a system of remote control and management of car functions, which will ensure monitoring of key indicators and control of the main functions of the car from a distance.
System of car remote monitoring and functions control. Software part
Keywords: 8.122.00.07; – система віддаленого контролю; автомобільний моніторинг; автомобільна безпека; IoT; GPS; Wi-Fi; Bluetooth; дистанційне управління; телематика; хмарні технології; сенсори; мікроконтролери; база даних; веб-сервіс; - remote control system; car monitoring; car safety; IoT; GPS; Wi-Fi; Bluetooth; remote control; telematics; cloud technologies; sensors; microcontrollers; database; web service. 6 List of used literature 1. Sean Kane; Carl Albing: Monitoring and Managing IoT and Cloud Infrastructures. O'Reilly Media; 2021. 2. Oleg Zaytsev: Automotive Telematics and Remote Monitoring. Springer; 2019. 3. Christopher Kormanyos: Real-Time C++: Efficient Object-Oriented and Template Microcontroller Programming. Springer; 2018