Електропостачання заводу з виробництва лінійної арматури для самоутримних ізольованих провідників - Данилів, Ростислав Дмитрович; Danyliv, Rostyslav Dmytrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Електропостачальною системою підприємства називають сукупність електричної мережі та інших електротехнічних устав і пристроїв, що призначена для постачання електричної енергії електроприймачам підприємства (електроспоживача) від пунктів живлення (електростанції, районної підстанції, тощо) [1]. У розділі електричні навантаження, визначено розрахункове електричне навантаження ремонтно-механічного модифікованим статистичним методом (МСМ) для другого (То = 10 хв.) і третього рівнів (То = 150 хв.) електропостачання за точним значенням зведеної кількості електроприймачів [2]. Розрахункові електричні навантаження інших цехів та заводу в цілому визначалось методом коефіцієнта попиту. Також в даному розділі була розрахована картограма електричних навантажень для визначення центру електричних навантажень. У розділі «Вибір схеми зовнішнього електропостачання» визначено кількість та потужність трансформаорів ГЗП. Проведено вибір оптимального перерізу та напруги лінії методом безумовної оптимізації. Також проведено перевірку вибраного проводу за умовами допустимого теплового навантаження та втратам напруги. У розділі «Схема внутрішнього електропостачання підприємства» визначено місця встановлення цехових розподільних пристороїі НН, вибрано кількість і потужність трансформаторів цехових трансформаторних підстанцій (ЦТП) та компенсувальних устав реактивної потужності, проведено вибір конфігурації схеми внутрішнього електропостачання та вибрано кабельні лінії схеми внутрішнього електропостачання. Проведено техніко-економічне порівняння варіантів схеми внутрішнього електропостачання методом дисконтованих витрат. Також в даному розділі зведено баланс реактивної потужності. Для вибору та перевірки комутаційних апаратів проведено розрахунок струмів короткого замикання. Розрахунок проведено згідно з ДСТУ [3, 4]. У розділі «Усталені режими електропостачальної системи» проведено розрахунок усталених нормальних та аварійних режимів системи електропостачання. Основною метою цих розрахунків є визначення положень РПН та ПБЗ трансформаторів ГЗП та цехових ТП і визначення розрахункових значень напруг на шинах підстанцій. В окремих випадках такі розрахунки можуть стати підставою для спеціальних заходів із нормалізації одного з найголовніших показників якості напруги – відхилення напруги. Вибрані положення відгалужень РПН та ПБЗ трансформаторів забезпечують показники якості електроенергії згідно з ДСТУ EN 50160:2014 [5]. Об'єкт дослідження – система електропостачання заводу з виробництва лінійної арматури для самоутримуючих ізольованих провідників; Предмет дослідження – вибір оптимального техніко-економічного варіанту системи електропостачання проектування системи зовнішнього та внутрішнього електропостачання об’єкту із впровадженням передових технологій. В результаті дослідження об’єкту: виконано розрахунок навантаження згідно ДБН В.2.5-23:2010 [6]; виконано розрахунок пристроїв компенсації реактивної потужності; вибрано схему зовнішнього електропостачання об’єкту; розраховано струми короткого замикання; вибрано устаткування розподільних пристроїв об’єкту; вибрано комутаційних апаратів та кабельних ліній.

The power supply system of the enterprise is a set of electrical network and other electrical charters and devices designed to supply electricity to electrical receivers of the enterprise (consumer) from power points (power plant, district substation, etc.) [1]. In the section electrical loads, the calculated electrical load of the repair-mechanical modified statistical method (MSM) for the second (To = 10 min.) And third levels (To = 150 min.) Power supply is determined by the exact value of the consolidated number of receivers [2]. The calculated electrical loads of other shops and the plant as a whole were determined by the demand factor method. Also in this section the cartogram of electric loadings for definition of the center of electric loadings was calculated. The section "Selection of external power supply scheme" defines the number and capacity of МSDS transformers. The choice of the optimal cross section and line voltage by the method of unconditional optimization is carried out. The selected wire was also checked under the conditions of allowable heat load and voltage losses. In the section "Scheme of internal power supply of the enterprise" the places of installation of shop switchgears and LV are determined, the number and power of transformers of shop transformer substations (TS) and compensating charters of reactive power are chosen, the configuration of internal power supply scheme is chosen and the cable is selected. A technical and economic comparison of variants of the internal power supply scheme by the method of discounted costs is carried out. Also in this section the balance of reactive power is summarized. To select and test switching devices, the calculation of short-circuit currents was performed. The calculation was performed in accordance with DSTU [3, 4]. In the section "Steady-state modes of the power supply system" the calculation of steady-state normal and emergency modes of the power supply system is performed. The main purpose of these calculations is to determine the provisions of the on-load tap-changer and VR transformers МSDS and shop TS and determine the calculated values of voltages on the busbars of substations. In some cases, such calculations may be the basis for special measures to normalize one of the most important indicators of voltage quality - voltage deviation. Selected positions of branches of on-load tap-changers and VR of transformers provide indicators of quality of the electric power according to DSTU EN 50160:2014 [5]. In the section "Determining the efficiency of the use of SES" the calculation of the roof solar power plant was carried out and the efficiency of its use in the energy supply of the factory was determined. Object of research - power supply system to the plant for the production of liner fittings for self-supporting insulated conductors; The subject of the research is the choice of the optimal technical and economic variant of the power supply system, the design of the external and internal power supply system of the object with the introduction of advanced technologies. As a result of the object study: the load calculation according to DBN B.2.5-23: 2010 [6] was performed; the calculation of reactive power compensation devices is performed; the scheme of external power supply of the object is selected; short-circuit currents are calculated; the equipment of switchgear of the object is selected; switching devices and cable lines are selected. Key words: power, transformer, substation, calculated electric load, electric circuit, switching device, short circuit, cable line, voltage, current.
Power supply of the plant for the production of linear fittings for self-supporting insulated conductors
Keywords: 6.141.00.00; потужність; трансформатор; підстанція; розрахункове електричне навантаження; електрична схема; комутаційний апарат; коротке замикання; кабельна лінія; напруга; струм