low temperature acrolein to acrylic acid oxidation with hydrogen peroxide on Se-organic catalysts - Nebesnyi, Roman; Ivasiv, Volodymyr; Pikh, Zoryan; Kharandiuk, Tetiana; Shpyrka, Iryna; Voronchak, Taras; Shatan, Anastasia-Bohdana (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
Досліджено каталітичну активність Se- вмісних органічних сполук, зокрема метилселенінової кислоти, бензенселенінової кислоти, фенілселенолу та дифеніл- диснленіду як потенційних каталізаторів окиснення ненаси- чених альдегідів пероксидом водню. Встановлено, що всі протестовані сполуки є активними в досліджуваній реакції і характеризуються різною ефективністю залежно від продукту реакції – акрилової кислоти чи метилакрилату. Встановленi оптимальні умови здійснення процесу, ката- лізатор та розчинник для одержання акрилової кислоти.

Catalytic performance of Se-containing organic substances, namely methylseleninic acid, benzeneseleninic acid, phenylselenol and diphenyldiselenide, has been tested as potential catalysts for unsaturated aldehydes oxidation by hydrogen peroxide. All tested substances proved to be active in the acrolein oxidation reaction but showed different efficiency regarding used solvents and the products of reaction – acrylic acid or methyl acrylate. Optimal catalyst, reaction conditions and solvent for acrylic acid synthesis have been determined.
Низькотемпературне окиснення акролеїну до акрилової кислоти пероксидом водню на Se-органічних каталізаторах
Keywords: акрилова кислота; ненасичені аль-дегіди; Se-органічні каталізатори; окиснення; пероксид водню; acrylic acid; unsaturated aldehydes; Seorganic catalysts; oxidation; hydrogen peroxide