Thermodynamic properties of the solubility of methyl 6-methyl-2-oxo-4-phenyl-1,2,3,4-tetrahydropyrimidine-5-carboxylate - Рідка, О. Р.; Матійчук, В. С.; Собечко, І. Б.; Кочубей, В. В.; Сергеєв, В. В.; Ridka, O. R.; Matiychuk, V. S.; Sobechko, I. B.; Kochubey, V. V.; Sergeev, V. V. (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
За температурною залежністю розчинності метилового естеру 6-метил-2-оксо-4- арил-1,2,3,4-тетрагідропіримідин-5-карбонової кислоти в ізопропанолі, етилацетаті та бензолі розраховано ентальпію та ентропію його розчинення. З врахуванням ентальпії плавлення, визначеної за даними диференційно-термічного аналізу та перерахованої на 298К, розраховано ентальпії та ентропії змішування за 298 К. Показано вплив розчинника на розчинність та величини ентальпії і ентропії змішування за 298 К

From the temperature dependence of the solubility of methyl 6-methyl-2-oxo-4-phenyl-1,2,3,4-tetrahydropyrimidine-5-carboxylate in isopropanol, ethyl acetate and acetonitrile dissolution enthalpies and entropies were determined. Enthalpies and entropies of mixing at 298K were calculated using enthalpies of fusion determined by differential-thermal-analysis and adjusted to 298K. The influence of solvent on the solubility and magnitude of the enthalpy and entropy of mixing at 298K was shown.
Термодинамічні властивості розчинів метил 6-метил-2-оксо-4-феніл- 1,2,3,4-тетрагідропіримідин-5-карбоксилату в органічних розчинниках
Keywords: ентальпія розчинення; ентальпія змішування; ентальпія плавлення; ентропія розчинення; ентропія змішування; ентропія плавлення; метиловий естер 6-метил-2-оксо-4-арил-1 2 3 4-тетрагідропіримідин-5-карбонової кислоти; dissolution; mixing; fusion; enthalpy; entropy; methyl 6-methyl-2-oxo-4- aryl-1 2 3 4-tetrahidropirymidyn-5-carboxylate; 544.3