Аспект збалансованості при реалізації принципу відкритості і прозорості інституту державної служби: питання “кіберсуверенізації” - Сидорович, Руслан; Sydorovych, Ruslan (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Стаття присвячена визначення аспектів збалансованості при реалізації принципу відкритості і прозорості інституту державної служби, а також розгляду цієї проблематики в контексті викликів інформаційного суспільства, зокрема щодо “кіберсуверенізації”. Принцип відкритості та прозорості включає ряд аспектів тому вагомо щоб він був рівною мірою забезпечений як у виборчий, так і міжвиборчий період, на етапі нормопроектування, прийняття рішення та його виконання. Мотивовано, що криза політичної та правової реальності, військові дії, атаки на систему електронного урядування створює необхідність визначити межі відкритості та доступності діяльності органів публічної влади. В контексті “кіберсуверенізації” зазначено, що ідея накладання суверенітету в інтернеті, тобто розподіл і контроль інформаційних ресурсів в межах територіальної цілісності держави вважається часто технічно неможливою, однак нещодавні дослідження показали, що спеціалізовані уряди можуть змінити маршрутизацію та потоки даних відповідно до національних уподобань, якщо вони бажають мають на це політичну волю і ресурси. Вказано, що при реалізації процесу принципу відкритості та прозорості в інституті державної служби вагомим є досягнення балансу між забезпеченістю доступу громадян до інформації та збереженням конфіденційності та безпеки. Важливим аспектом є встановлення чітких процедур та стандартів щодо обробки та розголошення інформації, що враховують нормативну базу та специфіку роботи державних службовців. При цьому необхідно надавати громадськості доступ до ключової інформації про діяльність інституту, включаючи прийняття рішень та виконання завдань, забезпечення відкритості інтелектуальної власності високого рівня довіри до державних установ та підвищення ефективності їх функціонування. Паралельно, слід завершити, що деяка інформація може бути обмежена оглядом на її конфіденційний характер або може вплинути на безпеку держави, такі випадки вимагають обґрунтованих заходів з обмеженням доступу до відомостей. Загалом, збалансованість у реалізації принципу відкритості та прозорості в інституті державної служби є чинником для забезпечення ефективності управління та довіри до владних структур.

The article is devoted to the definition of aspects of balance in the implementation of the principle of openness and transparency of the civil service institute, as well as consideration of this issue in the context of the challenges of the information society, in particular, in relation to "cyber-sovereignization". The principle of openness and transparency includes a number of aspects so that it is equally ensured both in the election and inter-election periods, at the stage of normative design, decision-making and its implementation. It is motivated by the fact that the crisis of political and legal reality, military actions, attacks on the electronic government system creates the need to determine the limits of openness and accessibility of the activities of public authorities. In the context of "cybersovereignization" it is stated that the idea of imposing sovereignty on the Internet, that is, the distribution and control of information resources within the territorial integrity of a state is often considered technically impossible, but recent studies have shown that specialized governments can change the routing and data flows according to national preferences if they want to have the political will and resources for it. It is indicated that when implementing the process of the principle of openness and transparency in the civil service institute, it is important to achieve a balance between ensuring citizens' access to information and preserving confidentiality and security. An important aspect is the establishment of clear procedures and standards for the processing and disclosure of information that take into account the regulatory framework and the specifics of the work of civil servants. At the same time, it is necessary to provide the public with access to key information about the institute's activities, including decision-making and execution of tasks, ensuring the openness of intellectual property, a high level of trust in state institutions and increasing the efficiency of their functioning. At the same time, it should be concluded that some information may be limited to review due to its confidential nature or may affect the security of the state, such cases require reasonable measures to restrict access to information. In general, balance in the implementation of the principle of openness and transparency in the civil service institute is a factor for ensuring the effectiveness of management and trust in the power structures.
The aspect of balance in the implementation of the principle of openness and transparency of the civil service institute: the issue of “Cyber sovereignity”
Keywords: органи державної влади; публічна служба; відкритість; доступність; прозорість; принципи; інформаційне суспільство; state authoritie; public service; openness; accessibility; transparency; principles; information society; 340.12(043)