Mathematical modeling of a split-conditioner operation for evaluation of exergy efficiency of the R600A refrigerant application - Лабай, В.; Довбуш, О.; Ярослав, В.; Клименко, Г.; Labay, V.; Dovbush, O.; Yaroslav, V.; Klymenko, H. (Lviv Politechnic Publishing House, 2018)
У сучасних технологіях, пов’язаних з перетворенням енергії, а саме в split-кондиціонерах, важливе місце займають апарати та процеси. Об’єктивно оцінити ступінь їх енергетичної досконалості можна лише на основі аналізу їх ексергетичної ефективності. Це дозволило обґрунтувати актуальність дослідницького завдання, що пов’язано із недостатньою інформацією щодо ефективності використання різних холодоагентів у спліт-кондиціонерах. Розроблено авторську інноваційну математичну модель для аналізу роботи одноступеневих фреонових холодильних машин, які використовують у split-кондиціонерах, за ексергетичним методом. На цій моделі отримано ексергетичний коефіцієнт корисної дії (ККД) та втрати ексергії в окремих елементах split-кондиціонера на прикладі кондиціонера з номінальною холодопродуктивністю 2800 Вт фірми “Daikin” за стандартних зовнішніх температурних умов на холодоагентах R410A, R32 і запропонованого авторами для використання у splitкондиціонерах холодоагента R600A. Виявлено, що за ексергетичним ККД холодильний агент R600A є найефективнішим. Використання холодоагента R600A порiвняно з R410A і R32 показало збільшення ексергетичної ефективності split-кондиціонера на 12.4% і 8.7%, відповідно. Втрати ексергії, виявлені в усіх елементах холодильної машини split-кондиціонера, вказують на необхідність удосконалення обладнання split-кондиціонера, щоб зменшити втрати ексергії в них та загалом збільшити його ексергетичний ККД.

In the modern technologies related to energy transformation, namely in split-conditioners, an important place is occupied by apparatuses and processes, which energy perfection can be objectively evaluated only on the basis of analysis of their exergy efficiency. This allowed substantiating the actuality of the research task due to insufficient information on the effectiveness of the use of various refrigerants in split-conditioners. The author’s innovation mathematical model for analysis of the work of one-step freon refrigerating machines, which are used in air split-conditioners, according to the exergetic method, is developed. The obtained exergetic output-input ratio (OIR) and losses of exergy in the separate elements on the example of air split-conditioner with nominal cooling capacity of 2800 W of “Daikin” firm in the standard external temperature conditions on the refrigerants R410A, R32 and proposed by the authors for the use in split-conditioners R600A refrigerant are obtained on this model. It was established that by the exergy efficiency, the R600A refrigerant is the most effective. The use of the R600A refrigerant when compared to R410A and R32 has shown the increase of the exergetic efficiency of the split-conditioner in 12.4% and 8.7%, respectively. The losses of exergy having been established in all elements of refrigerating machine of the air split-conditioner indicate that the air split-conditioner parts should be improved to reduce the losses of exergy in them and to increase its exergetic OIR in general.
Математичне моделювання роботи спліт-кондиціонера для дослідження ексергетичної ефективності застосування холодоагента R600A
Keywords: split-кондиціонер; ексергетичний баланс; ексергетичний ККД; втрати ексергії; холодоагент; air split-conditioner; exergetic balance; exergetic output-input ratio (OIR); losses of exergy; refrigerant; 697.94.(075)