Т. Г. Шевченко – полум’яний борець за права і свободи людини (до 200-річчя з дня народження) - Ряшко, О. В.; Ряшко, В. І. (Видавництво Львівської політехніки, 2014)
Проаналізовано боротьбу великого українського мислителя, поета, художника і громадського діяча Т. Г. Шевченка, полум’яного захисника прав, свобод, честі, гідності людини. Т. Г. Шевченко ввійшов в історію як полум’яний і безстрашний борець з антинародною, антиправовою, антигуманною політико-правовою системою російського царизму. Т. Г. Шевченко – це український Прометей, що своїм полум’яним словом ніс народу правду, формуючи національну свідомість та готовність до боротьби за соціальне та національне визволення. В статье рассматривается борьба великого украинского мыслителя, поэта, художника и общественного деятеля Т. Г. Шевченко, пламенного защитника прав, свобод, чести и достоинства человека. Т. Г. Шевченко вошел в историю как пламенный и бесстрашный борец с антигуманной политико-правовой системой российского царизма. Т. Г. Шевченко – это украинский Прометей, который своим пламенным словом нес народу правду, формируя национальное сознание и готовность украинцев к борьбе за социальное и национальное освобождение. The article is devoted to the fight of the great Ukrainian poet, artist and public figure, patriot, defender of rights, freedoms, esteem and dignity. Taras Hryhorovych Shevchenko entered the history as prominent and fearless fighter against antinational, antilegal, inhumane political and legal system of Russian Tsarizm. Taras Shevchenko is Ukrainian Prometheus who brought the truth to people by prominent words, forming a national consciousness and willingness of Ukrainians to fight for social and national liberation.
Т. Г. Шевченко – пламенный борец за права и свободы человека (к 200-летию со дня рождения)
Taras Hryhorovych Shevchenko – prominent fighter for the human rights and freedoms (to the 200th anniversary of his birth)
Keywords: імперія; політика; боротьба; право; свобода; закон; беззаконня; гідність; честь; поліцейська держава; національна свідомість; кріпацтво; империя; политика; борьба; право; свобода; закон; беззаконие; достоинство; честь; национальное сознание; крепостничество; empire; politics; fight; right; freedom; law; lawlessness; dignity; honor; esteem; national conscious; serfdom