Проблеми регенерації ринкової площі м. Городка - Каплінська, М. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
Висвітлено особливості ринкової площі м. Городка: ансамблева цілісність, унікальна розпланувальна схема, збереженість просторової організації та своєрідність ландшафту дають змогу ідентифікувати її як пам’ятку містобудування. Проаналізовано проблеми регенерації ринкової площі Городка, серед яких найскладнішими вважаємо визначення методів збереження історико-архітектурного середовища, обґрунтування реставраційної реконструкції втрачених об’єктів або фрагментів забудови. The autor have studied the Gorodok market square peculiarities: its unique outline, ensemble integrity, preservation of spatial organization and unusual landscape allow us to identify it as the monument of urban planning. The issues of the market square regeneration were also analyzed. It is considered that the most sophisticated among them is to choose the methods of historical and architectural environment preservation and to justify the reconstruction of lost objects or building fragments.
Keywords: регенерація; ринкова площа; історичне місто; Городок; історико-містобудівне середовище; стан збереженості; цінність забудови; regeneration; market square; historic town; Gorodok; historic and urban environment; the state of preservation; the value of buildings