Комплексний проект нафтопереробного заводу для переробки сірчистих нафт (установка атмосферної перегонки нафти) - Заваринський, Назарій Андрійович; Zavarynskyi, Nazarii Andriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Магістерська кваліфікаційна робота присвячена проектуванню установки атмосферної перегонки нафти (АТ). Призначення цієї установки полягає у відділенні від знесоленої нафти світлих фракцій (бензинової гасової, дизельної). Ці фракції в подальшому будуть використовуватися як сировина для виробництва товарних моторних палив. Залишок від перегонки (мазут) далі направляють на установку вакуумної перегонки для відділення від нього оливного дистиляту (дистилятів). Атмосферна перегонка нафти – це перша стадія переробки нафти на нафтопереробному заводі. Ця магістерська кваліфікаційна робота є складовою комплексного проекту нафтопереробного заводу для переробки сірчистих нафт, який пропонується спорудити поблизу м. Броди Львівської обл. Проектований завод буде переробляти нафту, що подається нафтопроводами, за паливним варіантом з великою глибиною переробки нафти. Суть комплексного проекту полягає в тому, що для його виконання використовується одна сировина, а продуктивність кожної установки пов’язана з попередньою, отже, всі стадії переробки нафти можна розглядати як одне ціле. Продуктивність заводу, що проектується складає 8,0 млн. тон на рік. Продуктивність установки атмосферної перегонки нафти, що проектується, становить 2,0 млн. тон на рік. У комплексному проекту розроблено поточну схему переробки нафти, яка є спільною для усіх установок заводу та для всіх відповідних магістерських кваліфікаційних робіт. Для проектування було обрано варіант схеми АТ з двократним випаровуванням з відбензинюючою колоною. У відбензинюючій колоні від нафти відділяється легка бензинова фракція п.к.-140?С. Відбензинена нафта подається на розділення в основну ректифікаційну атмосферну колону. Тут від неї відділяються важка бензинова фракція 140-180?С, гасова фракція 180-240?С та важка дизельна фракція 240-350?С. Знизу колони виводиться мазут (залишок >350?С). До складу магістерської кваліфікаційної роботи входить вступ та три розділи. Перший розділ роботи – техніко-економічне обгрунтування. В цьому розділі обгрунтовано вибір сировини та продуктивності установки атмосферної перегонки нафти. Проведено вибір базової технології, а також обгрунтовано забезпечення установки енергоносіями та прив’язка до існуючої інфраструктури. Другий розділ проекту – технологічна частина. В цьому розділі проекту описано теоретичні основи процесу атмосферної перегонки нафти. Наведено характеристику сировини і продуктів і розроблено принципову технологічну схему установки. Розраховано матеріальний баланс. Після цього проведено технологічний розрахунок основного обладнання (ректифікаційних колон), розраховане допоміжне обладнання та здійснено вибір обладнання по довідниковій літературі. Розроблено генеральний план установки атмосферної перегонки нафти. Третій розділ роботи – економічна частина. Тут проведено розрахунок виробничої програми, показників з праці і зарплати, капітальних витрат на будівництво установки, а також проведений розрахунок калькуляції продукції і основних економічних показників установки атмосферної перегонки нафти.

The Master's thesis is devoted to the design of an atmospheric oil distillation (AD) installation. The purpose of this installation is to separate light fractions (gasoline, kerosene, diesel) from desalted oil. These fractions will be used as raw materials for the production of commercial motor fuels in the future. The residue from the distillation (fuel oil) is then sent to a vacuum distillation unit to separate the oil distillate (distillates) from it. Atmospheric distillation of oil is the first stage of oil processing at an oil refinery. This master's thesis is a component of the complex project of an oil refinery for the processing of sulphurous oils, which is proposed to be built near the city of Brody, Lviv region. The planned plant will process oil supplied by oil pipelines as a fuel option with a large depth of oil processing. The essence of the integrated project is that one raw material is used for its implementation, and the productivity of each installation is related to the previous one, therefore, all stages of oil processing can be considered as a whole. Productivity of the planned plant is 8.0 million tons per year. Productivity of the projected atmospheric oil distillation unit is 2.0 million tons per year. The integrated project developed a current scheme of oil processing, which is common to all installations of the plant and to all relevant master's qualification theses. For the design, a variant of the AT scheme with double evaporation with a degasification column was chosen. In the degasoline column, the light gasoline fraction is separated from the oil at a temperature of boiling point-140?С. Degasified oil is fed to the main rectification atmospheric column for separation. Here, heavy gasoline fraction 140- 180?С, kerosene fraction 180-240?С and heavy diesel fraction 240-350?С are separated from it. Fuel oil (residue >350?С) is removed from the bottom of the column. The master's qualification thesis includes an introduction and three sections. The first section of the work is a technical and economic justification. In this section, the choice of raw materials and productivity of the atmospheric oil distillation unit is justified. The selection of the basic technology was carried out, as well as the provision of the installation with energy carriers and the connection to the existing infrastructure were substantiated. The second section of the project is the technological part. This section of the project describes the theoretical foundations of the process of atmospheric distillation of oil. The characteristics of raw materials and products are given and the basic technological scheme of the installation is developed. The material balance is calculated. After that, the technological calculation of the main equipment (rectification columns) was carried out, the auxiliary equipment was calculated and the equipment was selected according to the reference literature. The general plan of the atmospheric oil distillation installation has been developed. The third section of the work is the economic part. The calculation of the production program, labor and salary indicators, capital costs for the construction of the installation, as well as the calculation of production costing and the main economic indicators of the atmospheric oil distillation installation was carried out here.
Complex project of a refinery for processing sulfuric oils (atmospheric distillation unit)
Keywords: 8.161.00.05; нафта; атмосферна перегонка; ректифікація; фракція; мазут; oil; atmospheric distillation; rectification; faction; oil fuel