Інтеграція даних про зелені насадження у стратегічну екологічну оцінку просторового планування території - Ваш, Я.; Vash, Ya. (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
Метою статті є обґрунтування необхідності інтеграції даних лазерного сканування зелених насаджень у про- цес стратегічної екологічної оцінки (СЕО) просторового планування території. Дослідження спрямоване на розк- риття значення високоточних тривимірних даних про зелені насадження для забезпечення сталого розвитку, збереження біорізноманіття, контролю екологічного балансу та підтримки ефективного управління природними ресурсами територіальних громад. Методика дослідження ґрунтується на комплексному підході до наповнення стратегічної екологічної оцінки із застосуванням сучасних методів аналізу, а саме наземного лазерного скану- вання, з метою отримання високоточних даних про зелені насадження. Дані для дослідження зібрано із таких джерел: офіційні картографічні матеріали та містобудівна документація, космічні знімки, лазерне сканування, польові дослідження із використанням сучасних геодезичних приладів. Результати. Обґрунтовано важливість використання лазерного сканування для стратегічної екологічної оцінки, оскільки воно забезпечує високоточні дані про стан та розташування зелених насаджень. Оцінено рівень біорізноманіття та чутливості біотопів за трьома категоріями: висока, середня та низька цінність. Виявлено, що інтеграція даних у містобудівні документи дає змогу покращити екологічне планування, зменшити негативний вплив забудови та забезпечити ефективне управління ландшафтами. Наукова новизна. Розроблено та обґрунтовано алгоритм інтеграції даних про зелені насадження, отриманих НЛС, у стратегічну екологічну оцінку територіальної громади. Практична значущість. Практичне значення досліджень полягає у впровадженні лазерного сканування у стратегічну екологічну оцінку для точного моніторингу зелених насаджень, оптимізації просторового планування, покращення управління природними ресурсами та захисту біорізноманітності. Отримані дані використовують для екологічного прогно- зування, зменшення негативного впливу урбанізації, поліпшення якості повітря та мікроклімату, планування озеленення міських територій та інтеграції в геопортали громади для відкритого доступу й прийняття ефектив- них рішень під час просторового планування території.

The purpose of the article is to substantiate the need to integrate laser scanning data of green spaces into the process of strategic environmental assessment (SEA) of spatial planning of the territory. The study is aimed at revealing the importance of high-precision three-dimensional data on green spaces for ensuring sustainable development, preserving biodiversity, controlling the ecological balance and supporting effective management of natural resources of territorial communities. The research methodology is based on an integrated approach to filling in the strategic environmental assessment using modern analysis methods, namely: ground laser scanning, in order to obtain high-precision data on green spaces. Data for the study were collected from the following sources: official cartographic materials and urban planning documentation. Space images, laser scanning, field studies using modern geodetic instruments Results. The importance of using laser scanning for strategic environmental assessment is substantiated, since it provides high-precision data on the condition and location of green spaces. The level of biodiversity and sensitivity of biotopes was assessed in three categories: high, medium and low value. It was found that the integration of data into urban planning documents allows to improve environmental planning, reduce the negative impact of development and ensure effective landscape management. Scientific novelty. An algorithm for integrating data on green spaces obtained by NLS into the strategic environmental assessment of a territorial community was developed and substantiated. Practical significance. The practical significance of the research is carried out in the implementation of laser scanning in strategic environmental assessment for accurate monitoring of green spaces, optimization of spatial planning, improvement of natural resource management and protection of biodiversity. The obtained data are used for ecological forecasting, reduction of the negative impact of urbanization, improvement of air quality and microclimate, planning of greening of urban areas and integration into community geoportals for open access and effective solutions in spatial planning of the territory.
Integration of green planting data into the strategic environmental assessment of spatial planning of the territory
Keywords: зелені насадження; стратегічна екологічна оцінка; просторове планування територій; лазерне сканування; green spaces; strategic environmental assessment; spatial planning of territories; laser scanning; 332.5; 711.1