Зміни динаміки мембранного потенціалу зародків в’юна під впливом тіосульфонатів - Яремкевич, О.; Бура, М.; Мандзинець, С.; Лубенець, В.; Новіков, В. П.; Санагурський, Д. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2009)
Досліджено вплив новосинтезованих біологічно активних речовин солей тіосульфокислот концентрацією 10-3 г/мл на зміни електрофізіологічних параметрів зародків в’юна (Misqurnus fosslis L.), а саме на зміни динаміки мембранного потенціалу плазматичнихмембран зародків в’юна та активність мембранних ферментів протягом періоду синхронного дроблення бластомерів у ранньому періоді їх розвитку. Проведена оцінка впливу цих речовин і показані часткові порушення іонних транспортних систем, які відіграють важливу роль під час генерації електричних потенціалів у клітині. Це пов’язано з інгібуванням деяких біосинтетичних процесів, що і відобразилося на динаміці ТМП. The influence of novel biological-active substances on the changes of electrophysiological parameters of embryonic cells in early development of fish (Misqurnus fosslis L.), namely, on the changes of membrane potential and enzyme activity of plasmatic membranes of embryos of loach during the period of synchronous division of blastomers in the early period of development was appraised. The evaluation of influence of these matters is conducted and partial violations of ionic transport which play an important role during the generation of electric potentials in a cell. It is related to inhibition of some biosintetic processes, that and represented on the dynamics of TMP.
Keywords: електрофізіологічні параметри; проведена оцінка; електричний потенціал; electrophysiological parameters; evaluation of influence; electric potentials