Експериментальні дослідження впливу режимів фрикційної обробки на складові сили тертя у зоні контакту інструмент-деталь - Гурей, Т. А.; Кирилів, В. І.; Штаюра, С. Т. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2009)
Показано, що під час фрикційного зміцнення сталі за збільшення значень режимів обробки (швидкість переміщення стола верстата, поперечна подача, глибина врізання) складові сили тертя у зоні контакту інструмент-деталь зростають. Під час використання інструмента з різнонаправленими пазами на робочій частині складові сили тертя є найменшими порівняно з інструментом з поперечними пазами та гладкою робочою частиною. It is show, that the components of frictional force in the tool wear land are increase by increase the value of conditions treatment (the velocity of translation maachine table, the cross-feed, depth of the cutting-in) by friction hardening of steel. The components of frictional force are least in comparison with disk-tool with cross slots and smooth surface in work the disk-tool with staggered-slots.
Keywords: сили тертя; режими обробки; інструмент-деталь; frictional force; conditions treatment; tool wear land