Дизайн предметно-просторового середовища пасажу Андреоллі на площі Ринок 29 у м.Львові - Мацьків, Юрій Тарасович; Matskiv, Yurii Tarasovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У центральній частині Львова зберігся найстаріший у місті пасаж Андреоллі, який має значну історико-культурну цінність, проте його сучасний стан потребує реновації архітектури, покращення якості інтер'єрного середовища та адаптації простору до сучасних міських реалій. В даній дипломній роботі запропоновано рішення модернізації пасажу Андреоллі засобами дизайну. У процесі передпроектного дослідження опрацьовано інформацію з історії формування та культурної цінності пасажу, вивчено вимоги до створення предметно-просторового середовища міського інтер'єру, проаналізовано потреби користувачів, архітектурний контекст та сучасні тенденції у сфері урбаністики та дизайну громадських просторів. Актуальність роботи зумовлена: - необхідністю реконструкції історичних міських просторів у зв'язку зі змінами у складі користувачів, громадських активностей, функцій та потреб інклюзивності. - необхідністю розроблення концептуальних рішень зі створення безпечних, доступних, відкритих для всіх, якісних і екологічно чистих громадських місць. Мета проектування: засобами дизайну створити сучасне візуально гармонійне і цілісне предметно-просторове середовище для соціальної взаємодії та. Предмет проєктування: дизайн комунікаційних та рекреаційних зон громадського простору, наділеного художньо-соціальним змістом. У першому розділі дослідження, проведено аналіз історичних аналогів критих пасажів, зокрема європейських галерей та торгових просторів, а також вивчено сучасні тенденції в проектуванні громадських просторів. Розглянуто питання функціональності, безпеки, комфорту та естетики міського середовища. Проаналізовано історичний та архітектурний контекст. 3 отримання нового культурного досвіду з урахуванням історичного архітектурного контексту. Об’єкт проєктування: предметно-просторове середовище громадського простору пасажу Андреоллі за адресою площа Ринок 29, м. Львів В наступному розділі буде запропоновано рішення редизайну пасажу, що включає підкреслення його архітектурних особливостей, покращення освітлення, благоустрій території, організацію рекреаційних зон і комунікаційних пішохідних шляхів та інтеграцію сучасних технологій для створення комфортного середовища. Проект також враховує адаптацію простору для різних груп користувачів, включаючи маломобільні категорії населення. Результатом роботи є розробка дизайн-рішення, що поєднує історичну автентичність пасажу із сучасними вимогами до міського простору, сприяє підвищенню його туристичної та комерційної привабливості, а також створенню комфортного середовища для мешканців та відвідувачів Львова.

The oldest passage in the city, Andreolli Passage, has been preserved in the central part of Lviv, which has significant historical and cultural value, but its current state 4 requires renovation of architecture, improvement of the quality of the interior environment and adaptation of the space to modern urban realities. This thesis proposes a solution for the modernization of Andreolli Passage by means of design. In the course of the pre-project research, information on the history of the formation and cultural value of the passage was processed, the requirements for creating the subject-spatial environment of the urban interior were studied, the needs of users, the architectural context and current trends in urbanism and public space design were analyzed. The relevance of the work is due to - The need to reconstruct historic urban spaces due to changes in the composition of users, public activities, functions, and inclusivity needs. - the need to develop conceptual solutions for creating safe, accessible, open to all, high-quality and environmentally friendly public places. Design goal: to create a modern visually harmonious and holistic object-spatial environment for social interaction and new cultural experience, taking into account the historical architectural context. Object of design: object-spatial environment of the public space of Andreolli Passage at 29 Rynok Square, Lviv. Subject of design: design of communication and recreational areas of public space endowed with artistic and social content. The first section of the study analyzes historical analogues of covered passages, in particular European galleries and shopping spaces, and examines current trends in the design of public spaces. The issues of functionality, safety, comfort, and aesthetics of the urban environment are considered. The historical and architectural context is analyzed. 5 The next section will propose a solution for the redesign of the passage, including emphasizing its architectural features, improving lighting, landscaping, organizing recreational areas and communicative pedestrian paths, and integrating modern technologies to create a comfortable environment. The project also takes into account the adaptation of the space for different user groups, including people with limited mobility. The result of the work is a design solution that combines the historical authenticity of the passage with modern requirements for urban space, contributes to increasing its tourist and commercial attractiveness, and creates a comfortable environment for residents and visitors of Lviv.
Design of the subject-spatial environment of the Andreolli passage at 29 Rynok Square in Lviv
Keywords: 6.022.03.03; пасаж Андреоллі; міський простір; реконструкція; дизайн середовища; громадський простір; інклюзивність; туристична привабливість; Andreolli passage; urban space; reconstruction; environmental design; public space; inclusiveness; tourist attraction