Інформаційна система організації мистецьких аукціонів - Перхун, Ірина Сергіївна; Perkhun, Iryna Serhiivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Мистецтво є фундаментальною складовою суспільства, виступаючи каталізатором емоційного збагачення та розширення горизонтів людського сприйняття. Його вплив проникає в різні сфери життя, від соціальних змін до особистісного розвитку. Зворушливі візуальні образи, які використовують активісти для привернення уваги до проблем бідності та гноблення, є потужним мистецьким інструментом, що здатен пробудити емпатію та мотивувати до дій еліти та осіб, що приймають рішення. Величні музичні твори та кінематографічні шедеври, створені митцями, не лише розважають мільйони людей по всьому світу, але й сприяють культурному обміну та взаєморозумінню, демонструючи таким чином трансформаційну силу мистецтва у покращенні суспільства. Мистецтво виступає своєрідним містком між різними культурами, дбайливо зберігаючи їхню унікальність та водночас сприяючи їхній інтеграції в глобальний контекст [1]. Пандемія COVID-19 стала переломним моментом для світової артіндустрії, виступивши потужним стимулом для прискореної трансформації та впровадження новітніх цифрових стратегій. Це призвело до виникнення різноманітних онлайн-платформ, включаючи віртуальні галереї, онлайн-ярмарки та гібридні формати аукціонів [2]. Провідні аукціонні будинки оперативно перенесли свої ключові торги в онлайн-середовище, засвідчивши готовність покупців інвестувати значні кошти в мистецтво через інтернет. Розвиток онлайн-аукціонів також сприяв підвищенню гнучкості ринку, спростивши процедури перенесення важливих дат продажів та коригування переліку представлених лотів. Загалом, онлайн-ринок мистецтва демонструє стійке зростання та зміцнення свого статусу, поступово зрівнюючись за значущістю з традиційним ринком. Аналіз сучасних тенденцій розвитку арт-ринку свідчить про те, що цифрова трансформація галузі відбувається значно швидшими темпами, ніж прогнозувалося раніше. Впровадження інноваційних технологій та підходів сприяє залученню нових користувачів, розширюючи доступність та зручність взаємодії зі світом мистецтва. Об'єкт дослідження: процес організації та проведення мистецького аукціону з використанням можливостей мережі Інтернет. Предмет дослідження: сукупність засобів та методологічних підходів до проєктування інформаційної системи організації мистецьких аукціонів. Мета дослідження: проведення комплексного аналізу інформації, пов'язаної з онлайн-аукціонами мистецтва, та розробка на цій основі інформаційної системи «Мистецький аукціон». Основним результатом даної бакалаврської кваліфікаційної роботи є: розроблена функціональна інформаційна система організації мистецьких аукціонів, що надає користувачам зручний інструмент для придбання мистецьких лотів в онлайн-режимі. У процесі дослідження було здійснено ґрунтовний аналітичний огляд наукової літератури та інтернет-джерел, присвячених даній тематиці, проведено системний аналіз об’єкта дослідження, здійснено аналіз та обґрунтований вибір програмних засобів для розробки системи, а також розроблено попереднє економічне обґрунтування впровадження розробленої системи.

Art is a fundamental component of society, acting as a catalyst for emotional enrichment and the expansion of the horizons of human perception. Its influence permeates various spheres of life, from social change to personal development. The touching visual images used by activists to draw attention to the problems of poverty and oppression are a powerful artistic tool capable of arousing empathy and motivating action among the elite and decision-makers. The magnificent musical works and cinematic masterpieces created by artists not only entertain millions of people worldwide but also promote cultural exchange and mutual understanding, thus demonstrating the transformative power of art in improving society. Art acts as a unique bridge between different cultures, carefully preserving their uniqueness while simultaneously facilitating their integration into the global context [1]. The COVID-19 pandemic became a turning point for the global art industry, acting as a powerful stimulus for accelerated transformation and the implementation of the latest digital strategies. This led to the emergence of various online platforms, including virtual galleries, online art fairs, and hybrid auction formats [2]. Leading auction houses promptly transferred their key sales to the online environment, demonstrating buyers' willingness to invest significant funds in art via the internet. The development of online auctions has also contributed to increased market flexibility, simplifying the procedures for postponing important sale dates and adjusting the list of presented lots. Overall, the online art market is demonstrating steady growth and strengthening its status, gradually equaling the significance of the traditional market. The analysis of current trends in the development of the art market indicates that the digital transformation of the industry is occurring at a significantly faster pace than previously predicted. The introduction of innovative technologies and approaches is helping to attract new users, expanding the accessibility and convenience of interacting with the world of art. Object of study: the process of organizing and conducting an art auction using the capabilities of the Internet. Subject of study: the set of tools and methodological approaches to the design of an information system for organizing art auctions. Purpose of the study: conducting a comprehensive analysis of information related to online art auctions, and developing an information system "Art Auction" based on this analysis. The main result of this bachelor's qualification work is: a developed functional information system for organizing art auctions, which provides users with a convenient tool for purchasing art lots online. In the course of the research, a thorough analytical review of scientific literature and Internet sources devoted to this topic was carried out, a system analysis of the object of study was conducted, an analysis and justified selection of software tools for system development was made, and a preliminary economic feasibility study of the implementation of the developed system was also developed.
Information system for organizing art auctions
Keywords: 6.126.00.01; ринок мистецтва; мистецтвознавство; інформаційні технології; інформаційна система; онлайн-аукціон; пандемія COVID-19; цифрова трансформація; артіндустрія; електронна комерція; веб-застосунок; art market; art history; information technology; information system; online auction; COVID-19 pandemic; digital transformation; art industry; e-commerce; web application