Analysis of Calculation Model for Primary Coolant Fission Products - Лис, Степан; Lys, Stepan (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Джерелами радіоактивного забруднення теплоносія першого контуру продуктами поділу під час роботи блока на номінальній потужності є дефектні тепловидільні елементи з негерметичністю та істотними пошкодженнями, поверхневе забруднення зовнішніх поверхонь оболонок ТВЕЛів, поверхневе забруднення конструкційних матеріалів паливних збірок. На початковому етапі роботи реактора (за відсутності виробничих дефектів тепловидільних елементів) забруднення теплоносія продуктами поділу визначається виходом у контур осколків поділу урану-235 (за рахунок їх кінетичної енергії), наявного на зовнішніх поверхнях паливних елементів як забруднення під час їх виготовлення. Під час нормальної роботи реактора цілісність оболонки може порушуватися внаслідок різних процесів корозійної втоми, які призводять до появи спочатку мікротріщин, а потім великих дефектів оболонок, що супроводжується збільшенням надходження продуктів поділу з ТВЕЛів у теплоносій першого контуру.

The sources of radioactive contamination of the primary coolant by fission products when the unit is operating at the rated power are as follows: defect fuel elements with gas leakiness and substantial damages, surface contamination of the outer surfaces of fuel claddings, superficial contamination of structural materials of fuel assemblies. Initially in the reactor operation (if there are no manufacturing defects in fuel elements), the contamination of the coolant by fission products is determined by the release into the reactor coolant circuit of fission fragments of Uranium-235 (due to their kinetic energy) that is present on the outer surfaces of fuel elements as contamination in their manufacturing. During normal operation of the reactor, the integrity of cladding may fail due to various processes of corrosion fatigue type. These processes result in, first of all, micro-fissures and then in large defects in the claddings, which is accompanied by an increase in the release of fission products from fuel elements into the primary coolant.
Аналіз моделі розрахунку продуктів поділу в теплоносії першого контуру
Keywords: реактор; модель розрахунку; корозія; теплоносій першого контуру; продукти поділу; reactor; calculation model; corrosion; primary coolant; fission products