Формування полімерних гідрогелів з включеними частинками гідроксиапатиту - Борова, С. Г.; Чобіт, М. Р.; Петришин, І. В. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2015)
Розроблено нові способи синтезу гідрогелевих композитів із наночастинками гідроксиапатиту золь-гель методом. Спочатку наночастинки синтезували в присутності пероксидних олігомерів, які потім забезпечують прищеплення поліакриламіду до поверхні наночастинок. За іншим способом, наповнені гідрогелі утворювались при in situ синтезі наночастинок гідроксиапатиту безпосередньо у структурованих поліакриламідних гелях. Встановлено форму, склад та структуру отриманих наночастинок гідроксиапатиту та полімерних композитів з використанням газо-рідинної хроматографії, рентгеноструктурного аналізу, електронної сканувальної мікроскопії. In this paper we present new methods for synthesis of hydrogel composites with nanoparticles of hydroxyapatite using sol-gel synthesis developed as a result of our investigation. Initially, the nanoparticles were synthesized with present peroxide oligomers, which subsequently provided for polyacrylamide grafting to the surface of nanoparticles. In accordance with another approach, the filled hydrogels were afforded via in situ synthesis of hydroxyapatite nanoparticles straight inside the cross-linked polyacrylamide gels. The shape, composition, and structure of the obtained hydroxyapatite nanoparticles as well as polymer composites were studied using gas-liquid chromatography, X-RD analysis, and scanning electron microscopy.
Keywords: гідроксиапатит; гідрогель; наночастинка; полімерні композити; hydroxylapatite; hydrogel; nanoparticle; polymer composite