Дизайн інтер'єру фізкультурно-оздоровчої студії на вул. Стрийській у м. Львові - Горак, Христина Віталіївна; Horak, Khrystyna Vitaliivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У межах дипломної роботи розроблено дизайн інтер’єру фізкультурно-оздоровчої студії, з врахуванням об’ємно-планувальних, ергономічних та естетичних вимог. У першому розділі досліджується теоретична база теми: аналізуються морфологічні, функціональні та естетичні характеристики фізкультурно-оздоровчих студій, особливості їх історичного розвитку, а також вимоги до проектування з урахуванням соціальних, ергономічних, психологічних, гігієнічних та екологічних чинників. Другий розділ містить практичну частину: зібрані вихідні дані про об’єкт проектування, проведені натурні обміри, аналіз аналогів (вітчизняних та світових), а також соціальне опитування потенційної аудиторії. На основі отриманих даних сформульовано вимоги до проектного рішення, що забезпечує функціональність, зручність і естетичну цінність простору. У третьому розділі розглянуто концептуальне, функціональне та художньо-стилістичне вирішення інтер’єру фізкультурно-оздоровчої студії. Простір проектовано у стилі вабі-сабі з акцентом на природність, недосконалість і тишу. Детально проаналізовано планувальну структуру, сценарії освітлення, добір матеріалів, меблів і декоративних елементів, а також конструктивні й технологічні рішення. Особливу увагу приділено поєднанню функціональності з емоційною атмосферою гармонії та внутрішнього занурення. Результатом четвертого розділу є розроблена економічна складова проєкту, що містить кошторис витрат на меблювання приміщення та оплату праці персоналу.

As part of the diploma work, an interior design of a physical education and health studio was developed, taking into account spatial planning, ergonomic and aesthetic requirements. The first section explores the theoretical basis of the topic: the morphological, functional and aesthetic characteristics of physical education and health studios are analyzed, the features of their historical development are analyzed, as well as the requirements for design taking into account social, ergonomic, psychological, hygienic and environmental factors. The second section contains the practical part: the initial data on the design object are collected, field measurements are carried out, an analysis of analogues (domestic and international), as well as a social survey of the potential audience is conducted. Based on the data obtained, requirements for a design solution are formulated that ensures functionality, convenience and aesthetic value of the space. The third section examines the conceptual, functional, and artistic-stylistic solution of the interior of a fitness studio. The space is designed in the wabi-sabi style with an emphasis on naturalness, imperfection, and silence. The planning structure, lighting scenarios, selection of materials, furniture, and decorative elements, as well as constructive and technological solutions, are analyzed in detail. Particular attention is paid to the combination of functionality with an emotional atmosphere of harmony and inner immersion. The result of the fourth section is the developed economic component of the project, which contains an estimate of the costs of furnishing the premises and paying staff.
Interior design of a fitness and wellness studio on Stryiska Street in Lviv
Keywords: 6.022.03.03; фізкультурно-оздоровча студія; йога; масаж; дизайн інтер’єру; Wabi Sabi; ергономіка; просторове зонування; fitness studio; yoga; massage; interior design; Wabi Sabi; ergonomics; spatial zoning