Аналіз середньоквадратичного відхилення апаратури “Кропива”,“Укроп”,“Artos” та “Базальт-М” відносно каталогу координат геодезичних пунктів - Кравець, Т.; Полець, О.; Щерба, Ф.; Kravets, T.; Polets, O.; Shcherba, A. (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Метою статті є подання результатів аналізу глобальних навігаційних супутникових систем (ГНСС) і геоінформаційних систем (ГІС) у військових підрозділах на прикладі програмно-апаратних комплексів (ПАК) “Кропива”, “Укроп”, “Artos” та “Базальт-М”, зокрема порівняння точності визначення координат приладами відносно каталогу координат геодезичних пунктів та списку координат пунктів спеціальних геодезичних мереж. Методика. Дослідження виконано на основі аналізу наявних літературних джерел із цієї тематики та практичного застосування ПАК “Кропива”, “Укроп”, “Artos” та “Базальт-М”, порівняння точності визначення координат й розроблення на їх основі рекомендацій. Здійснено експериментальні дослідження визначення координат за допомогою програмного забезпечення без перешкод, які б заважали проходженню супутникового сигналу, та з перешкодами, на основі якого зроблено висновки. Результати. Досліджено теоретичні, методичні та практичні проблеми використання ПАК “Кропива”, “Укроп”, “Artos” та “Базальт-М” у військах для визначення координат. Проаналізовано тенденції та перспективи досліджуваного ПАК, враховуючи похибку, яку дають прилади під час визначення координат, та доцільність їх використання для топогеодезичного забезпечення підрозділів. Зіставлено й ґрунтовно проаналізовано чотири засоби для визначення координат. Окреслено способи застосування супутникових навігаційних систем і геоінформаційних систем у військових підрозділах на прикладі ПАК “Кропива”, “Укроп”, “Artos” та “Базальт-М”, обґрунтовано їх провідні завдання. Експериментально досліджено визначення координат різними ПАК та через різні проміжки часу отримані дані зіставлено з каталогом координат геодезичних пунктів. Наукова новизна. Необхідність цього дослідження пояснюється тим, що хоч ПАК “Кропива”, “Укроп” і “Artos” допущені до використання у ЗС України, а “Базальт-М” на озброєнні у військах або активно використовуються, зокрема в зоні проведення Операції Об’єднаних Сил (ООС), досі не здійснювалось порівняння точності визначення координат і не надавались рекомендації щодо їх застосування. Наукові праці, які б стосувались точності визначення координат приладами відносно каталогу координат геодезичних пунктів та списку координат пунктів спеціальних геодезични мереж, взагалі відсутні в Україні. Основний акцент у дослідженні зроблено на особливостях застосування ПАК, їх проаналізовано та висвітлено їхні перспективи у військовій сфері. Практичне значення. На основі аналізу середньоквадратичного відхилення апаратури “Кропива”, “Укроп”, “Artos” та “Базальт-М” відносно каталогу координат геодезичних пунктів розроблено рекомендації щодо їх використання для командирів підрозділів тактичного рівня. Виокремлено часові особливості застосування ПАК та їх вплив на точність визначення координат. Визначено ПАК, які найдоцільніше застосувати. Результати дослідження призначені для командирів підрозділів, які з їх допомогою можуть ефективніше виконувати поставлені бойові завдання

The aim of the article is to present the results of global navigation satellite systems (GNSS) and geographic information systems (GIS) analysis in military units on the example of software and hardware system (computer appliance CA) “Kropyva”, “Ukrop”, “Artos” and “Basalt-M”, in particular comparison of coordinates determination accuracy by devices in relation to the catalog of geodetic points coordinates and the list of points coordinates of special geodetic networks. Method. The research was carried out on the basis of available literature sources analysis on this subject and practical application of CA “Kropyva”, “Ukrop”, “Artos” and “Basalt-M”, comparison of coordinates definition accuracy and development of recommendations on their basis. Experimental studies of coordinate determination with the help of software without obstacles that would interfere with the passage of satellite signal, and with obstacles, on the basis of which the conclusions are based. Results. Theoretical, methodical and practical problems of using CA “Kropyva”, “Ukrop”, “Artos” and “Basalt-M” in troops for coordinates determining have been studied. The tendencies and prospects of the studied CA are analyzed, taking into account the devices error in the coordinates determining and the expediency of their use for topographic and geodetic support of units. A thorough analysis of four tools for coordinates determining was compared and performed. The ways of satellite navigation systems application and geoinformation systems in military units are presented, on the example of CA “Kropyva”, “Ukrop”, “Artos” and “Basalt-M”. The main tasks are substantiated. Experimental researches of coordinates determining by different CA are carried out, different time intervals of comparisons the data with the catalog of geodetic points coordinates are received. Scientific novelty. The need for this study is due to the fact that although PJSC “Kropyva”, “Ukrop” and “Artos” are authorated for use in the Ukrainian Armed Forces, and “Basalt-M” is in service, or actively used in units, including the Area Joint Forces (JF) operations, but anyone did not performed comparison of coordinate accuracy and application recommendations. There are no scientific works in Ukraine that would relate to the coordinates determining accuracy of the devices in relation to the catalog of geodetic points coordinates of special geodetic boundaries. The main emphasis of the study is on the peculiarities of the use of CA. Their analysis and prospects in the military sphere are carried out. Practical meaning. Based on the analysis of “Kropyva”, “Ukrop”, “Artos” and “Basalt-M” aparatus standard deviation in relation to catalog of geodetic points coordinates, recommendations for the use of tactical level commanders have been developed. The temporal features of PAC application and their influence on thef coordinate determinating accuracy are singled out. The CA which is most expedient to apply is established. The results of the study are designed for unit commanders who can use them for more effectively performing of their combat missions.
Analysis of “Kropiva”, “Ukrop”, “Artos” and “Basalt-M” aparatus standard deviation related to the catalog of geodetic points coordinates
Keywords: геоінформаційні системи; геоінформаційні системи військового призначення; координати; програмне забезпечення; геодезичний пункт; geoinformation systems; geoinformation systems of military purpose; coordinates; software; geodetic point; 623.6