Target synthesis of functional biocompatible nanocomposites with “core-shell” structure - Zaichenko, Alexander; Mitina, Nataliya; Miagkota, Olesia; Hevus, Orest; Bilyi, Rortyslav; Stoika, Rostyslav; Payuk, Olena; Nadashkevych, Zoriana; Voloshinovskii, Anatoliy (Lviv Politechnic Publishing House, 2018)
Металокомплексні макроініціатори були успішно застосовані для синтезу полімерних нанокомпозитів зі структурою “ядро-оболонка” методом двоступінчатої вододисперсійної полімеризації. На першому етапі формування монодисперсних полімерних частинок бажаного розміру і функціональності досягається внаслідок цілеспрямованої зміни концентрації макроініціатору, вмісту катіонів металів в його структурі, і рН середовища. Ініціювання прищеплювальної полімеризації з поверхні затравкових частинок забезпечується залишковими пероксидними фрагментами макроініціатору.

Metal-complex macroinitiators were successfully applied for the synthesis of polymer nanocomposites with core-shell structure by two-stage water dispersed polymerization. On the first stage, formation of monodispersed polymer particles of desired size and functionality is achieved by target variation of macroinitiator concentration, content of metal cations in its structure, and pH of medium. Initiation of grafted polymerization from the surface of seeded particles is provided by residual peroxide moieties of macroinitiator.
Цільовий синтезфункціональних біосумісних нанокомпозитів будови «ядро-оболонка»
Keywords: дисперсійна полімеризація; макроіні- ціатори; композиційні полімерні частинки; dispersion polymerization; macroinitiators; composite polymer particles