Звертаючись до життя і творчості Романа Інґардена(Огляд колективної монографії “Філософія Романа Інґардена і сучасність” / за ред. Дм. Шевчука. Остріг: Видавництво Нац. ун-ту “Острозька академія”, 2021) - Паньків, Олеся; Pankiv, Olesia (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Розглянуто зміст та основну проблематику колективної монографії “Філософія Романа Інґардена і сучасність” за редакцією Дмитра Шевчука, в якій публікуються матеріали однойменної Міжнародної конференції (Луцьк, 8 жовтня 2020 року). Проаналізовано погляди відомого польського філософа, а також ті фундаментальні проблеми, якими він переймався, а це проблеми онтології, епістемології, антропології, аксіології, філософії літератури. Можна вважати, що авторам монографії вдалося досягнути мети: окреслено значення здобутку Р. Інґардена для сучасної філософії, здійснено порівняння з поглядами представників Львівсько-Варшавської школи, феноменології, семіотики, філософії діалогу та ін. Відзначено актуальність та перспективність дослідження творчості Р. Інґардена в Україні.

The content and main issues of the collective monograph “Philosophy of Roman Ingarden and Modernity” edited by Dmytro Shevchuk, issued on materials of the International Conference, which took place in Lutsk at the National University “Ostroh Academy”. In this monograph covered the views and fundamental problems of the famous Polish philosopher in the field of ontology, epistemology, anthropology, axiology, philosophy of literature. We can assume that the authors of the monograph managed to achieve the goal: outlined the significance of R. Ingarden’s achievement for modern philosophy, compared with the views of representatives of the Lviv-Warsaw School, phenomenology, semiotics, philosophy of dialogue and others. The relevance and prospects of the study of R. Ingarden’s works in Ukraine are noted.
Reffering to the Life and Work of Roman Ingarden (Review of the collective monograph “Philosophy of Roman Ingarden and the Modernity”. Ed. by Dm. Shevchuk. Ostroh: Publishing House of the National University “Ostroh Academy”, 2021)
Keywords: Роман Інґарден; феноменологія; цінності; онтологія; естетика; Roman Ingarden; phenomenology; values; ontology; aesthetics