Проєкт удосконалення схеми організації дорожнього руху на перехресті вулиць Наукова – Тролейбусна на основі результатів натурних досліджень - Дикий, Орест Андрійович; Dykyi, Orest Andriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Розвиток інфраструктури транспорту – одна з умов економічного розвитку держави. В сучасних умовах світової глобалізації ця галузь, як на внутрішніх так і на зовнішніх ринках виконує домінантну зв’язкову функцію у сфері послуг, оскільки основним завданням транспорту є перевезення вантажів та пасажирів. Відносний показник приросту виконаної роботи транспорту закладається у розрахунках, що визначають динаміку зміни величини валового національного продукту регіону, держави тощо. Пріоритетним напрямком залишається розвиток автомобільного транспорту [1-3]. У сучасних умовах автомобілізації автомобільних транспорт суттєво змінив характер перевезень. В останні десятиріччя значно зросла кількість автомобілів, швидкості руху та дальності автомобільних перевезень, а саме збільшення частки трансконтинентальних перевезень. Національні програми розвитку транспортної галузі і надалі прогнозують стійке її зростання [2, 6]. Проте, поряд із значними ефектами, виникає і цілий комплекс проблем, спричинених швидким рівнем автомобілізації. На багатьох автомагістралях у містах та поза ними рух набуває потокового характеру з малими інтервалами, що пов’язане із надмірним зосередженням транспорту на ділянках дорожньої мережі, збільшились аварійність, забруднення навколишнього середовища продуктами згорання палива тощо. Це приводить до зменшення швидкостей руху, частих затримок і таким чином збільшує собівартість перевезень та зменшує продуктивність роботи транспорту. Особливо гостро дані проблеми постали у великих та значних містах [2-3]. Сукупність негативних факторів привела до стимулювання пошуку оптимальних шляхів розв’язання даних проблем та виникнення окремого напрямку технічної науки. Основний принцип організації дорожнього руху – розділення потоків у часі та просторі. Принцип розподілу потоків у часі передбачає застосування засобів дорожньої сигналізації, насамперед світлофорів. У просторі потоки розділяють за допомогою влаштування багатосмугових проїзних частин, транспортних розв’язок, пішохідних переходів тощо [4-6]. При реалізації заходів з організації дорожнього руху важлива роль надається впровадженню технічних засобів: дорожніх знаків та дорожньої розмітки, засобів світлофорного регулювання, дорожніх огороджень та напрямних пристроїв. При цьому світлофорне регулювання є одним з основних засобів забезпечення безпеки руху на перехрестях. Кількість перехресть, обладнаних світлофорами, у найбільших містах світу з високим рівнем автомобілізації безупинно зростає і досягає в деяких випадках співвідношення: один світлофорний об’єкт на 1,5-2 тис. жителів міста [1, 3, 5]. Об’єкт дослідження – транспортні потоків, які проїжджають через регульоване перехрестя вул. Наукова – Тролейбусна. Предмет дослідження – рух транспортних і пішохідних потоків через перехрестя вул. Наукова – Тролейбусна. Мета дослідження: вдосконалити організацію дорожнього руху на перехресті вул. Наукова – Тролейбусна, що сприятиме підвищенню рівня його безпеки. За результатами цієї бакалаврської роботи виконано такі завдання: 1) проведено дослідження основних показників транспортного потоку на регульованому перехресті вул. Наукова – Тролейбусна; 2) здійснено аналіз аварійності на перехресті вул. Наукова – Тролейбусна за допомогою конфліктних точок; 3) вдосконалено організацію дорожнього руху на регульованому перехресті вул. Наукова – Тролейбусна забороною лівих поворотів на перехресті та перерахунком світлофорного циклу відповідно до нової схеми організації руху.

The development of transport infrastructure is one of the conditions for the economic development of the state. In today’s world of globalization, this industry, both in domestic and foreign markets, plays a dominant role in the service sector, as the main task of transport is the transportation of goods and passengers. The relative indicator of growth of the performed work of transport is put in the calculations defining dynamics of change of size of gross national product of region, the state, etc. The development of road transport remains a priority [1-3]. In modern conditions of motorization of motor transport has significantly changed the nature of transportation. In recent decades, the number of cars, speed and distance of road transport has increased significantly, namely the increase in the share of transcontinental transport. National programs for the development of the transport sector continue to forecast its sustainable growth [2, 6]. However, along with the significant effects, there is a whole range of problems caused by the rapid level of motorization. On many highways in cities and beyond, traffic is flowing at short intervals, due to the excessive concentration of traffic on the road network, increased accidents, pollution of combustion products, and so on. This leads to reduced speeds, frequent delays and thus increases the cost of transportation and reduces the productivity of transport. These problems are especially acute in large and large cities [2-3]. The combination of negative factors has led to the stimulation of finding optimal ways to solve these problems and the emergence of a separate area of technical science. The basic principle of traffic organization is the separation of flows in time and space. The principle of distribution of flows in time provides application of means of the road signaling, first of all traffic lights. In space, flows are separated by the arrangement of multi-lane carriageways, transport interchanges, pedestrian crossings, etc. [4-6]. In the implementation of measures for the organization of traffic an important role is given to the introduction of technical means: road signs and road markings, traffic lights, road fences and guides. At the same time traffic light regulation is one of the main means of ensuring traffic safety at intersections. The number of intersections equipped with traffic lights in the largest cities of the world with a high level of motorization is constantly growing and in some cases reaches the ratio: one traffic light object per 1.5-2 thousand inhabitants of the city [1, 3, 5]. The object of study – traffic flows passing through the Naukova – Troleibusna Str regulated intersection. The subject of research – the movement of traffic and pedestrian flows through the intersection of Naukova – Troleibusna Str. The purpose of the study: to improve the organization of traffic at the intersection of Naukova – Troleibusna St., which will contribute to increasing the level of its security. Based on the results of this bachelor thesis, the following tasks were completed: 1) a study of the main indicators of traffic flow at the controlled intersection of St. Naukova – Troleibusna; 2) an emergency analysis was carried out at the intersection of St. Naukova – Troleibusna with the help of conflict points; 3) the organization of traffic at the controlled intersection of Naukova – Trolleybusna Street has been improved by prohibiting left turns at the intersection and recalculating the traffic light cycle in accordance with the new traffic organization scheme.
The project of traffic management scheme improvement at Naukova – Troleibusna Streets intersection based on the results of field research
Keywords: 6.275.03.03; – регульоване перехрестя; транспортний потік; інтенсивність руху; конфліктна точка; коефіцієнт аварійності; – regulated intersection; traffic flow; traffic intensity; point of conflict; accident rate