Інструмент інтегральної дії для виконання струминно-абразивного очищення - Саленко, О. Ф.; Поздняков, П. Б.; Стефанович, Т. О. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2008)
Розглянуті питання створення гідроструминних інструментів для поверхневої обробки (очищення) магістральних трубопроводів. Наведені типові конструкції соплових пристроїв, подані результати дослідження авторів зі створення інтеґрованого струминно-абразивного пристрою роторного типу. In the article the questions of creation of jet penetrations instruments are examined for superficial treatment (cleanings) of main pipelines. The constructions of models of devices of nozzles are resulted, the results of research of authors are presented on creation of the integrated stream-abrasive device of rotor type.