Організація управління реалізацією стратегії в установах соціальної сфери - Каспаревич, Віталій Степанович; Kasparevych, Vitalii Stepanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Розвиток ринку соціальних послуг в Україні здійснюється в умовах нестабільності зовнішнього середовища соціальної сфери.Це передбачає вирішення завдання інституцій соціальної сфери щодо гнучкої адаптації до змін зовнішнього середовища для досягнення поставлених цілей і розвитку на основі оптимального використання внутрішнього потенціалу. У цьому контексті роль і значення стратегічного менеджменту зростають з кожним днем. Цей процес стратегічного управління включає формулювання та впровадження інституційних стратегій у соціальній сфері для ефективної адаптації до змін та досягнення їх довгострокового розвитку. За сучасних умов, коли зовнішнє середовище є особливо динамічним, дослідження стратегічного менеджменту стає надзвичайно актуальним завданням. Поглиблене вивчення цього процесу є важливим для оптимізації внутрішніх ресурсів і використання можливостей для успішного розвитку установ у соціальному секторі. Такий підхід необхідний для вирішення викликів, з якими стикаються інституції соціальної сфери в сучасних умовах, та забезпечення їх стійкості та відповідності високим стандартам у непередбачуваному зовнішньому середовищі. Актуальність дослідження викликає дослідницьке запитання: Які існують підходи та технології управління реалізацією стратегії розвитку установ соціальної сфери? Тема магістерської кваліфікаційної роботи: Організація управління реалізацією стратегії в установах соціальної сфери. Мета дослідження полягає розробці теоретичних підходів та формулювання практичних рекомендацій стосовно організаційних процесів управлінської діяльності виконанням стратегічного плану розвитку установ соціальної сфери. Для досягнення поставленої мети дослідження необхідно вирішити такі завдання: 1. дослідити й узагальнити теоретичні підходи до структури процесу реалізації стратегії як заключного етапу процесу стратегічного управління в установах соціальної сфери; 2. вивчити сутність організації управління та визначити її місце у структурі процесу реалізації стратегії установ соціальної сфери; 3. дослідити вплив процесу реалізації стратегії на структуру управління установами соціальної сфери; 4. систематизувати технології управління для забезпечення ними керівників кожного з рівнів ієрархії управління та функціональних сфер діяльності установ соціальної сфери в процесі реалізації стратегії; 5. дослідити процесконтролю реалізації стратегії установ соціальної сфери; 6. розробити структуру механізму організації управління реалізацією стратегії установ соціальної сфери. Об'єктом дослідженнявиступає процес стратегічного управління установами соціальної сфери. Предметом дослідженняє практичні аспекти реалізації стратегії установ соціальної сфери. Гіпотеза дослідження. Впровадження механізму організації управління реалізацією стратегії установ соціальної сфери сприяє їх розвитку. У результаті виконання завдань магістерського дослідження було сформовано наступні висновки. У першому розділі магістерського дослідження ми приділили увагу щодо реалізація стратегії як етап процесустратегічного управління. У другому розділі магістерської кваліфікаційної роботи ми здійснили емпіричне дослідження, що стосується передумов організації управління реалізацією стратегії установ соціальної сфери. Останній розділ магістерського дослідження був присвячениймеханізму організації управління реалізацією стратегії установ соціальної сфери. У результаті проведеного дослідження на тему«Організація управління реалізацією стратегії в установах соціальної сфери» ми зосередили свою увагу на виділенні процесу реалізації стратегії установ соціальної сфери як об'єкта управління, що припускає розробку системи елементів організації управління, яка відповідає стратегії, що реалізується, а також набору управлінських інструментів, котрі забезпечують формування і функціонування цієї системи.

The advancement of the social services market in Ukraine is carried out within the volatile external environment of the social sector. This implies solving the task of social sector institutions to adapt flexibly to changes in the external environment in order to achieve their goals and develop through the optimal use of internal potential. In this context, the role and importance of strategic management is growing every day. This process of strategic management includes the formulation and implementation of institutional strategies in the social sphere for effective adaptation to changes and achievement of their long-term development. In today's environment, when the external environment is particularly dynamic, the study of strategic management is becoming an extremely important task. An in-depth study of this process is important for optimising internal resources and using opportunities for the successful development of institutions in the social sector. Such an approach is necessary to address the challenges faced by social sector institutions in today's environment and ensure their sustainability and compliance with high standards in an unpredictable external environment. The relevance of the study raises the research question: What are the approaches and technologies for managing the implementation of the development strategy of social sector institutions? Theme of master's qualification work: Organisation of strategy implementation management in social institutions. The aim of the study is to develop theoretical approaches and formulate practical recommendations regarding the organisational processes of management of the implementation of the strategic plan for the development of social institutions. In order to achieve the research aim, it is necessary to solve the following tasks: 1. to study and summarise theoretical approaches to the structure of the strategy implementation process as the final stage of the strategic management process in social sector institutions; 2. to study the essence of the management organisation and determine its place in the structure of the strategy implementation process in social sector institutions; 3. to study the impact of the strategy implementation process on the management structure of social institutions; 4. to systematise management technologies to provide them to managers of each level of the management hierarchy and functional areas of activity of social sector institutions in the process of strategy implementation; 5. to study the process of controlling the implementation of the strategy of social sector institutions; 6. to develop a structure of the mechanism for organising management of the implementation of the strategy of social sector institutions. The object of the study is the process of strategic management of social institutions. The subject of the study is the practical aspects of implementing the strategy of social institutions. Hypothesis of the study. The implementation of a mechanism for organising the management of the implementation of the strategy of social institutions contributes to their development. The following conclusions have been drawn as a result of completing the tasks of the master's research. In the first chapter of the master's research, we paid attention to the implementation of the strategy as a stage of the strategic management process. In the second chapter of the master's thesis, we conducted an empirical study on the prerequisites for organising strategy implementation management in social sector institutions. The last chapter of the master's thesis was devoted to the mechanism of organising the management of strategy implementation in social sector institutions. As a result of the study on the topic "Organisation of management of strategy implementation in social institutions", we focused on the allocation of the process of implementing the strategy of social institutions as an object of management, which involves the development of a system of management elements that corresponds to the strategy being implemented, as well as a set of management tools that ensure the formation and functioning of this system.
Organization of strategy implementation management in social institutions
Keywords: 8.232.00.01; установи соціальної сфери; управління; стратегії установи соціальної сфери; організації управління; структура управління; social institutions; management; strategies of social institutions; management organisations; management structure