Витоки та атмосфера формування філософсько-правових доглядів Дмитра Чижевського - Бойко, І. Н. (Видавництво Львівської політехніки, 2014)
Розглянуто питання витоків та атмосфери формування філософсько-правових поглядів українського ученого Д. Чижевського, його бачення раціонального та ірраціонального, розвиток доктрини “філософії серця”, роздуми про зумовленість долі людини або нації з її характером та історичними обставинами. Особливо підкреслена творча атмосфера вільної західної філософської думки, в якій відбувалося становлення філософських поглядів вченого. Рассмотрены вопросы истоков и атмосферы формирования философско-правовых взглядов украинского учёного Д. Чижевского, его видение рационального и иррационального, развитие доктрины “философии сердца”, размышления об обусловленности судьбы человека или нации его характером и историческими обстоятельствами. Особенно подчёркнута творческая атмосфера свободной западной философской мысли, в которой осуществлялось становление философских взлядов ученого. The article deals with the problemof the origin and the atmosphere of forming philosophical and legal perspectives of Ukrainian scholar D. Chyzhevsky, his views of the rational and the irrational, the development of the doctrine of the “philosophy of the heart”, reflections on the conditionality of the fate of a person or a nation by its character and historical circumstances. A great attention is paid to the creative atmosphere of the free western philosophical thought, which was the ground of becoming the philosophical views of the scientist.
Истоки и атмосфера формирования философско-правовой точки зрения Дмитрия Чижевского
Origins and formation of atmosphere philosophical and legal views Dmitry Chyzhevsky
Keywords: філософсько-правові погляди; феноменологія; екзистенціалізм; “філософія серця”; історія філософії; національний світогляд; философско-правовые взляды; феноменология; экзистенциализм; “философия сердца”; история философии; национальное мировоззрение; philosophical and legal perspectives; phenomenology; existentialism; “philosophy of the heart”; history of philosophy; national outlook