Проєкт виробництва кавового лікеру продуктивністю 10000 дал на рік - Рибак, Вікторія Тарасівна; Rybak, Viktoriia Tarasivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Бакалаврська праця є комплексним дослідженням, що охоплює теоретичне обґрунтування, інженерні розрахунки та пропозиції щодо впровадження технологічної лінії для виготовлення кавового лікеру. Основою слугує сировинна база: кавові зерна, етиловий спирт ректифікований, цукор, підготовлена питна вода. Використовуються допоміжні матеріали (фільтрувальні елементи, мийні засоби). Важливим є дотримання ДСТУ та нормативів для забезпечення якості й безпеки продукції. Особлива увага приділяється багатоступеневій водопідготовці для оптимального формування смаку лікеру. Об’єкт дослідження: технологічний процес виробництва кавового лікеру. Предмет дослідження: ключові аспекти проєктування та впровадження технологічної лінії для виробництва кавового лікеру, включаючи сировинну базу, обладнання, технологічні параметри, економічне обґрунтування та безпеку. Мета дослідження: розробка та обґрунтування проєкту технологічної лінії для виробництва кавового лікеру проєктною потужністю 10 000 декалітрів на рік. Ключовою стадією, що формує унікальний характер напою, є витримка (старіння) в дубових ємностях. Цей процес покращує дегустаційні характеристики: лікер збагачується екстрактивними речовинами (таніни, лігніни, ванілін), відбуваються складні фізико-хімічні перетворення, зокрема окислювально-відновні реакції. Зростає концентрація складних ефірів та ацеталів, що надає букету додаткових відтінків та округлює смак. 5 Робота містить всебічне техніко-економічне обґрунтування проєкту. Наведено характеристику сировини, допоміжних матеріалів, енергоресурсів. Проведено розрахунки матеріального та теплового балансів для відділення приготування лікерів, що стало основою для вибору основного та допоміжного технологічного обладнання, включаючи інженерний розрахунок сироповарильного котла. Розглянуто оптимальне розташування підприємства, характеристики промислової будівлі та внутрішніх конструкцій. Запропоновано компонування обладнання за закритим варіантом для оптимізації виробничих потоків та дотримання санітарних норм. Спеціальний розділ присвячено охороні праці та промисловій безпеці, аналізу потенційно шкідливих факторів (шум, вібрація, пари спирту) та заходам їх мінімізації. Економічна частина проєкту включає вибір місця розташування, розрахунок ключових показників економічної ефективності (термін окупності, рентабельність) та маркетинговий план. На основі комплексних розрахунків сформульовано висновки щодо перспективності та економічної доцільності проєктування відділення з виробництва кавового лікеру. Ключові сліва : кавовий лікер, технологічна лінія, екстракція, витримка, обладнання

This bachelor's thesis is a comprehensive study covering the theoretical substantiation, engineering calculations, and proposals for implementing a technological line for manufacturing coffee liqueur. The basis is the raw material base: coffee beans, rectified ethyl alcohol, sugar, and specially prepared drinking water. Auxiliary materials (filter elements, detergents) are also used. Compliance with DSTU (State Standards of Ukraine) and other regulations is crucial to ensure product quality and safety. Special attention is paid to multi-stage water treatment for the optimal formation of the liqueur's taste. Object of Study: The technological process of coffee liqueur production. Subject of Study: Key aspects of designing and implementing a technological line for coffee liqueur production, including raw material base, equipment, technological parameters, economic justification, and safety. Aim of the Study: Development and substantiation of a project for a technological line for coffee liqueur production with a design capacity of 10,000 decaliters per year. A key stage that forms the unique character of the drink is aging (maturation) in oak containers. This process improves its tasting characteristics: the liqueur is enriched with extractive substances (tannins, lignins, vanillin), and complex physicochemical transformations, particularly oxidation-reduction reactions, occur. The concentration of complex esters and acetals increases, which adds additional notes to the bouquet and rounds out the taste. The work includes a comprehensive technical and economic feasibility study of the project. Characteristics of raw materials, auxiliary materials, and energy 7 resources are provided. Material and heat balance calculations for the liqueur preparation department were performed, forming the basis for selecting primary and auxiliary technological equipment, including the engineering calculation of the syrup boiling kettle. The optimal location of the enterprise, characteristics of the industrial building, and internal structures are considered. A closed (isolated) equipment layout is proposed to optimize production flows and comply with sanitary standards. A special section is dedicated to occupational health and industrial safety, analyzing potentially harmful factors (noise, vibration, alcohol vapors) and measures to minimize them. The economic part of the project includes the choice of location, calculation of key economic efficiency indicators (payback period, profitability), and a marketing plan. Based on comprehensive calculations, conclusions are drawn regarding the prospects and economic feasibility of designing a coffee liqueur production department. Key words: coffee liqueur, production line, extraction, aging, equipment.
Project of the Coffee Liqueur Production (Productivity of 10000 Decaliters per Year)
Keywords: 6.181.00.00