Фазовий склад продуктів зношування на поверхнях пари тергя в4с - сталь шх15 - Пашечко, Михайло; Кондир, Анатолій; Богун, Лідія (Видавництво Державного університету “Львівська політехніка”, 2020)
У роботі на підставі вивчення будови та фазового складу поверхонь тертя за допомогою Ожеелектронної спектроскопії та рентгенівського спектрального мікроаналізу визначені умови утворення фаз при окислювальному механізмі зношування кераміки В4С по сталі ШХ15, застосовуючи для цього методи термодинаміки. Показано, що безпосередніми причинами утворення плівок графіту на поверхні контакту сталі ШХ15 с як відповідний фазовий склад реагентів та продуктів, так і специфічність умов тертя в парі В4С - сталь, яка полягас в обмеженні середньої температури внаслідок утворення легкоплавкої стабульної фази - оксиду бору.
Keywords: 621.891