Гонзожурналістські медіатексти в інформаційному просторі України - Білоус, Роксолана; Bilous, Roksoliana (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
У статті подано визначення терміна «інформаційний простір України», схарактеризовано його значення для національної безпеки, складовою частиною якої є інформаційно-психологічна безпека інтересів людини, суспільства, держави. Окреслено соціально-інформаційну сутність гонзожурналістики – нового явища у засобах масової комунікації, проаналізовано особливості її функціонування в інформаційному просторі України. Зосереджено увагу на взаємозв’язку і взаємозалежності гонзожурналістики та інформаційного простору в умовах гострої антиукраїнської інформаційно-психологічної агресії та повномасштабної російсько-української війни, які впливають на тематично змістове, інформаційне наповнення гонзожурналістських медіатекстів, що мають ґрунтуватися на правдивих засадах державотворчої внутрішньої і зовнішньої політики України. Наголошено, що під час творчого процесу гонзожурналісти перебувають у комунікативному, інтерактивному, перцептивному та емоційному стані, що зумовлено особливостями створення писемного й усного, відео- і фотозображення фактів, подій, явищ із різних сфер життєдіяльності. Досліджено гонзожурналістські матеріали, в яких органічно поєднуються літературні та журналістські засоби і прийоми відображення суспільно-політичної реальності, розвінчування російських імперських наративiв, маніпулятивних повідомлень і фейків з домінуванням авторського аналізу, роз’яснення й оцінювання. Виокремлено гонзожурналістські матеріали Яніни Соколової, Богдана Кутєпова й Олександра Ковальчука, які професійно поєднують сатиру, іронію, гротеск, гіперболізацію, використовуючи характерні прийоми для створення своїх творчих доробків. Їхні медійні матеріали наповнені неспростовними, доказовими фактами, розвивають асоціативне і критичне мислення. Доведено, що гонзожурналістика може ефективно виконувати бінарну функцію: репродукувати і продукувати, тобто правдиво відображати соціально-економічну, політико-ідеологічну, мовно-культурну, освітньо-наукову дійсність і позитивно впливати на формування української національної свідомості, державницького мислення і переконання, національних і загальнолюдських морально-духовних цінностей, коли журналісти будуть мати глибокі правдиві знання про історію українсько-російських відносин, компетентно аналізувати, осмислювати, узагальнювати сучасні внутрішні і зовнішні процеси життєдіяльності та професійно розповідати на різноманітних медійних платформах.

The article offers various definitions of 'Ukraine’s information space' and highlights its crucial role in national security, particularly in safeguarding the information and psychological well-being of individuals, society, and the state. It delves into the socio-informational nature of gonzo journalism, a novel form of mass media, and examines how it operates within Ukraine’s information landscape. The piece underscores the interconnectedness of gonzo journalism and the information space amid intense anti-Ukrainian information warfare and the ongoing Russian-Ukrainian conflict. These factors significantly shape the themes, content, and information presented in gonzo journalistic media, which should align with Ukraine’s state-building policies, both domestically and internationally. The study highlights that gonzo journalists operate within a communicative, interactive, perceptual, and emotional sphere throughout their creative process. This is attributed to the unique nature of crafting written, oral, video, and photographic representations of real-world events and phenomena. The analysis delves into gonzo journalistic pieces that seamlessly blend literary and journalistic techniques to portray socio-political realities, debunk Russian imperialist narratives, and expose manipulative content and fake news. These works are characterized by strong authorial analysis, explanations, and evaluations. The gonzo journalism of Yanina Sokolova, Bohdan Kutepov and Oleksandr Kovalchuk is examined, showcasing their proficient use of satire, irony, grotesque, and hyperbole to create distinctive works. Their media content is rich in irrefutable evidence and fosters associative and critical thinking. Gonzo journalism has demonstrated its ability to serve a dual purpose: to accurately reflect and actively shape reality. It can faithfully represent the complexities of socio-economic, political, cultural, and educational spheres while simultaneously fostering the development of Ukrainian national identity, civic consciousness, and a commitment to universal moral values. To achieve this, journalists must possess a deep understanding of the historical relationship between Ukraine and Russia, and they must be skilled in analyzing, interpreting, and communicating contemporary domestic and international events across various media platforms.
Gonzo media texts in the information space of Ukraine
Keywords: інформаційний простір; гонзожурналістика; гонзожурналіст; компетентність; професіоналізм; маніпулятивні наративи; фейки; національна свідомість; information space; gonzo journalism; gonzo journalist; competence; professionalism; manipulative narratives; fakes; national consciousness; 070(477); 81’38’42