Похідні 2-оксазолінів для конструювання засобів доставки лікарських препаратів - Гаргай, Х. І.; Дончак, В. А.; Заіченко, О. С.; Ріпак, Л. М.; Harhay, K. I.; Donchak, V. A.; Zaichenko, A. S.; Ripak, L. M. (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
2-Феніл- та 2-бутил-2-оксазоліни одержані взаємодією нітрилів карбонових кислот з моноетаноламіном у присутності каталізатора – ацетату цинку. “ROP”–полімеризація 2-феніл-2-оксазоліну веде до утворення низькомолекулярних поліоксазолінів з регульованою молекулярною масою у межах 1300–2700 Da. Прищепленням поліоксазо- лінів до функційних кополімерів з реакційноздатними епоксидними групами одержані нові гребенеподібні кополімери, які можуть бути використані для конструювання засобів цілеспрямованої доставки ліків. Структура синтезованих продуктів підтверджена елементним аналізом, ІЧ- та ПМР-спектроскопією.

2-Phenyl and 2-butyl-2-oxazolines were obtained by interaction carboxylic acids nitriles with monoethanolamine at presence of a catalyst – Zinc acetate. “ROP” -polymerization 2-phenyl-2-oxazoline results in formation of polyoxazolines with controlled molecular weight in the range 1300-2700 Da. New comb-like copolymers that can be used for constructing of targeted drug delivery systems were obtained by grafting polyoxazolines to functional copolymers with reactive epoxy groups. The structure of the synthesized products is confirmed by element analysis, IR and NMR spectroscopy.
Derivatives of 2-oxazolines for engineering of drug delivery systems
Keywords: 2-феніл-2-оксазолін; 2-бутил-2-оксазолін; полі(2-феніл-2-оксазолін); системи доставки ліків; міцели; 2-phenyl-2-oxazoline; 2-butyl-2-oxazoline; poly(2-phenyl-2-oxazoline); drug delivery systems; micelles; 577.16