Синтез та властивості гетерогідрогелевих матеріалів - Фігурка, Н. В.; Носова, Н. Г.; Стасюк, А. В.; Нагорняк, М. І.; Германович, С. Б.; Самарик, В. Я.; Fihurka, N. V.; Nosova, N. G.; Stasiuk, A. V.; Nagornyak, M. I.; Hermanovych, S. B.; Samaryk, V. Ya. (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
На основі проведених досліджень синтезовано глюкозочутливий матеріал у вигляді гідрогелевої тривимірної матриці із рівномірними включеннями дисперсної фази, а саме: полістирольних латексних частинок. Утворення полімерного каркаса гідрогелю відбувалось за рахунок збалансованої кількості поперечних зшивок між поліакриламідом та полі-N-гідроксиметилакриламідом. Встановлено, що за допомогою розміру і кількості полістирольних частинок можна забезпечувати рівномірність включення частинок дисперсної фази у матрицю гідрогелю. Проведено дослідження зміни властивостей одержаних матеріалів. Встановлено, що синтезовані гетеро гідро- гелеві матеріали мають зовнішньо чутливу тривимірну структуру, що дає можливість використовувати їх як матеріал для створення біосенсорів.

Glucose-sensitive heterohydrogel materials (3D hydrogel matrices) with regular inclusions of disperse phase (polystyrene latex particles) were synthezised based on the conducted studies. Formation of a hydrogel polymer frame took place by the balanced number of cross-links between polyacrylamide and poly-N-hydroxymethylacrylamide. According to an investigations, controllable size and amount of polystyrene particles provide regularity of disperse phase inclusions in the hydrogel matrix. The studies of change of the obtained materials properties were carried out. It was established that the synthesized 3D hydrogels are medium sensitive and are promising as materials for biosensors.
Synthesis and properties of heterohydrogel materials
Keywords: біосенсор; гідрогель; поліакриламід; biosensor; hydrogel; polyacrylamide; 678; 541.64