Вдосконалення процесу перевезення пасажирів на маршруті № 8А у м. Львові - Атаманчук, Вікторія Володимирівна; Atamanchuk, Viktoriia Volodymyrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Система міських пасажирських перевезень в Україні є важливою складовою інфраструктури, що безпосередньо впливає на рівень життя населення, мобільність громадян та соціально-економічний розвиток міст. Вона охоплює різноманітні види транспорту: автобуси, тролейбуси, трамваї, метро, маршрутні таксі, а також транспорт на замовлення, які забезпечують перевезення як у межах міста, так і до його передмість. Однак на сучасному етапі система міських перевезень потребує суттєвого реформування та впровадження комплексного підходу до підвищення ефективності обслуговування. Основні напрями такого підходу включають оновлення рухомого складу, модернізацію інфраструктури, адаптацію маршрутної мережі до реальних потреб пасажирів, удосконалення сервісу та впровадження інноваційних технологій. Зокрема, широке використання електронного квитка, GPS-навігації та систем онлайн-моніторингу руху дозволяє не лише покращити зручність користування транспортом, а й оптимізувати логістику перевезень та підвищити контроль за дотриманням розкладів. Міська транспортна система Львова також є складною багаторівневою мережею, що охоплює автобусні, трамвайні та тролейбусні маршрути, а також приватних перевізників. Вона відіграє ключову роль у забезпеченні повсякденної мобільності мешканців міста, сполучаючи житлові райони з промисловими, діловими та культурними центрами, а також із навколишніми населеними пунктами. Проте з огляду на зростання пасажиропотоку, старіння рухомого складу та нерівномірність навантаження на маршрути, необхідним є постійний аналіз функціонування системи та впровадження заходів з її вдосконалення. У межах дослідження організації пасажирських перевезень на маршруті №?8А у м. Львові були виконані такі основні завдання: 1. Проаналізовано особливості функціонування маршруту, враховуючи типологію зупинок, протяжність лінії, інтенсивність руху та пасажиропотік. 2. Розглянуто технічні характеристики задіяного рухомого складу, організацію праці водіїв та графік виконання рейсів.Виявлено ключові проблеми, які негативно впливають на якість транспортного обслуговування (нерегулярність руху, довгі інтервали, низький рівень комфорту).Проведено розрахунок середнього коефіцієнта наповнюваності автобусів у різні періоди доби. 3. Оцінено відповідність чинного розкладу фактичному ритму руху та ступінь дотримання інтервалів.Проведено соціологічне опитування пасажирів з метою визначення рівня їх задоволеності наданими послугами. 4. Запропоновано низку заходів щодо оптимізації маршруту, включаючи зміну графіка, збільшення кількості рейсів у години пік та оновлення транспортних засобів. 5. Показано, що реалізація запропонованих заходів дозволить скоротити середній час очікування транспорту, знизити перевантаження автобусів та підвищити загальну якість обслуговування населення.

The system of urban passenger transportation in Ukraine is a crucial component of the country’s infrastructure, directly affecting the quality of life, citizen mobility, and the socio-economic development of cities. It includes various modes of transport: buses, trolleybuses, trams, metro, fixed-route taxis, and on-demand transport services, which provide travel both within the city and to its suburban areas. However, at the present stage, the urban transportation system requires substantial reform and the implementation of a comprehensive approach to improving service efficiency. The key areas of such an approach include fleet renewal, infrastructure modernization, adaptation of the route network to actual passenger needs, service enhancement, and the introduction of innovative technologies. In particular, the widespread use of electronic tickets, GPS navigation, and online vehicle tracking systems allows not only for improved convenience for users but also for optimized transport logistics and enhanced schedule compliance monitoring. The urban transport system of Lviv is also a complex, multi-level network that includes bus, tram, and trolleybus routes, along with private carriers. It plays a vital role in providing daily mobility for city residents by connecting residential areas with industrial, business, and cultural centers, as well as with surrounding localities. However, due to increasing passenger flows, an aging fleet, and uneven load distribution across routes, there is a constant need for system analysis and the implementation of improvement measures. As part of the study on organizing passenger transportation on Route No. 8A in Lviv, the following main tasks were completed: 1. Analysis of the route's operation was carried out, taking into account stop types, route length, traffic intensity, and passenger flow.Technical characteristics of the employed rolling stock, drivers’ work organization, and trip schedules were reviewed.Key issues negatively affecting the quality of transport services were identified (irregular operations, long intervals, low comfort levels). 2. The average occupancy rate of buses during different periods of the day was calculated. 3. The compliance of the current timetable with actual travel patterns and the level of interval adherence were evaluated. A passenger survey was conducted to determine the level of satisfaction with the services provided. 4. A set of measures to optimize the route was proposed, including timetable adjustments, increasing the number of trips during peak hours, and renewing vehicles. 5. It was demonstrated that implementing the proposed measures would reduce average waiting times, decrease bus overcrowding, and improve the overall quality of public transport services.
Improving the passenger transportation process on route No. 8A in Lviv
Keywords: 6.275.03.03; міські пасажирські перевезення; оптимізація маршрутної мережі; інтервал руху; коефіцієнт заповнюваності; години пік; автобусний маршрут; логістика перевезень; громадський транспорт; оцінка якості перевезень; оновлення рухомого складу; транспортне моделювання; електронний квиток; моніторинг транспорту; інфраструктура зупинок; планування графіка руху; Львів; urban passenger transportation; route network optimization; headway; occupancy rate; peak hours; bus route; transport logistics; public transit; service quality assessment; fleet renewal; transport modeling; e-ticket; transport monitoring; stop infrastructure; schedule planning; Lviv