Правові механізми забезпечення інформаційної безпеки в Україні - Скочиляс-Павлів, Ольга; Skochylias-Pavliv, Olha (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У статті розглядаються правові механізми забезпечення інформаційної безпеки. Доведено, що сьогодні як ніколи, коли в Україні йде війна, питання забезпечення інформаційної безпеки набуває особливої актуальності та значущості, оскільки інформаційний простір стає “полем бою” нарівні з воєнним фронтом. Ворожі сили активно використовують інформаційні та психологічні операції для дестабілізації ситуації всередині нашої країни, створення паніки, поширення фейків та підриву довіри до державних інституцій. У цих умовах важливою стає політика держави, яка має бути цілісною та ефективною для протидії цим загрозам. Ефективна політика держави у сфері інформаційної безпеки допоможе забезпечити стійкість суспільства до інформаційних загроз, зміцнити довіру до державних інституцій та зберегти стабільність у кризових умовах. Пропонується авторське розуміння інформаційної безпеки як стану захищеності інформаційних ресурсів та інформаційних систем, який забезпечує їхню конфіденційність, цілісність, доступність і надійність, а також захищеність від несанкціонованого доступу, розголошення, модифікації, знищення та інших форм зловживань, що можуть призвести до порушення національної безпеки, економічної стабільності та суспільного порядку. Головними складниками інформаційної безпеки, які є основою для інформаційної безпеки для держави загалом, окремих органів чи приватних підприємств, названо конфіденційність, цілісність та доступність. Основними компонентами механізму забезпечення інформаційної безпеки, на думку автора, мають бути: технічний (створення відповідної технічної інфраструктури для забезпечення функціонування інформаційної безпеки), політичний (розробка державної політики, спрямованої на забезпечення інформаційної безпеки) та правовий (прийняття якісних нормативно-правових актів, які визначатимуть всі заходи інформаційної безпеки). Ці три складники взаємодоповнюють один одного і є основними для створення ефективної системи захисту від інформаційних загроз.

The article considers the legal mechanisms for ensuring information security. It has been proven that today, more than ever, when there is a war in Ukraine, the issue of ensuring information security becomes especially relevant and significant, as the information space becomes a “battlefield” on a par with the war front. Enemy forces actively use informational and psychological operations to destabilize the situation inside our country, create panic, spread fakes and undermine trust in state institutions. In these conditions, the state’s policy becomes important, which should be integral and effective in countering these threats. An effective state policy in the field of information security will help ensure society’s resilience to information threats, strengthen trust in state institutions, and maintain stability in crisis conditions. The author’s understanding of information security is offered as a state of security of information resources and information systems, which ensures their confidentiality, integrity, availability and reliability, as well as protection against unauthorized access, disclosure, modification, destruction and other forms of abuse that may lead to a violation of national security, economic stability and social order. The main components of information security, which are the basis for information security for the state as a whole, individual bodies or private enterprises, are called confidentiality, integrity and availability. The main components of the mechanism for ensuring information security, in the opinion of the author, should be: technical (creation of appropriate technical infrastructure to ensure the functioning of information security), political (development of state policy aimed at ensuring information security) and legal (adoption of high-quality normative legal acts that will determine all information security measures). These three components complement each other and are key to creating an effective system of protection against information threats.
Legal mechanisms for ensuring information security in Ukraine
Keywords: національна безпека; інформаційний простір; інформаційні технології; інформаційна безпека; кібербезпека; загрози інформаційній безпеці; national security; information space; information technologies; information security; cyber security; threats to information security; 34; 001.102-049.5